Olet täällä

Biologisella onnistuu!

Karjatilan vuoden tärkeä ajankohta on taas kohta käsillä, säilörehun teko. Hyvä säilörehu on karjan perusrehuna tärkeässä roolissa.  Säilörehun teon onnistumiseen vaikuttaa ainakin ”sata eri asiaa”. Raaka-aineen (nurmen) pitäisi olla hyvää ja oikeassa kasvun vaiheessa, koneiden pitäisi olla kunnossa ja ajomiehen osata asiansa. Vielä säidenkin pitäisi suosia tekijää.

Oikein valitulla säilöntäaineella varmistetaan säilörehun onnistuminen. Biologisilla rehunsäilöntäaineilla on monta etua, kuten turvallisuus, helppokäyttöisyys ja edullisuus verrattuna happoihin. Biologisia aineita käytettäessä on yksinkertaisesti vain tiedettävä pari asiaa:

  • Millainen on valmistettavan rehun kuiva-ainepitoisuus
  • Sisältääkö nurmi korkean valkuaisen palkokasveja

Noin kahden tiedon mukaan on helppo määrittää millaista biologista säilöntäainetta tarvitaan.

Kosteassa (kuiva-ainepitoisuus alle 30 %) säilörehussa on tärkeää saada pH laskemaan nopeasti. Nopea pH:n lasku saadaan aikaan käyttämällä erilaisia homofermentatiivisia maitohappobakteereja. Ne kasvavat nopeasti eri pH –alueilla ja tuottavat rehuun maitohappoa. Maitohappo on vahva happo, joka laskee rehun pH:n nopeasti.

Kuivassa (kuiva-ainepitoisuus yli 30 %) nurmisäilörehussa hiivojen ja homeiden kasvu on estettävä. Heterofermentatiiviset maitohappobakteerit hajottavat osan tuottamastaan maitohaposta edelleen muiksi käymistuotteiksi, jotka yhdessä estävät tehokkaasti hiivojen ja homeiden kasvun. Näin minimoidaan jälkilämpenemisriski ja ravintoainetappiot.

Rehun valkuaispitoisuuden ollessa korkea, kannattaa lisätä homofermentatiivisten bakteerien määrää. Rehun valkuaispitoisuutta nostaa runsas lannoitus, kasvivalikoima ja aikainen korjuu.

Kannattaa myös valita tuote, joka sisältää entsyymejä.  Entsyymien hajottaessa hemiselluloosan kuitujen rakenne aukeaa ja rakenteen aukeamisen ansiosta puristeneste pidättyy rehussa paremmin. Rakenteen aukeamisen kautta pötsimikrobeille syntyy myös suurempi toimintapinta-ala, jolloin kuidun sulatus on pötsissä nopeampaa.

Joillakin valmistajilla on tuote, joka ”sopii” kaikkiin yllä kerrottuihin tilanteisiin. Silloin on aina kuitenkin kysymys kompromisseista ja riski epäonnistumiseen kasvaa. Kannattaa aina valita sellainen biologinen rehunsäilöntäaine, joka sopii kyseiseen tilanteeseen parhaiten. Paras ratkaisu on, kun rehuntekijä voi tilanteen mukaan itse valita millaisen ”paketin” tekee ja pakettia voi muuttaa säilönnän edetessä. Näin voi valita rehun kosteuden mukaan oikeat maitohappobakteerit tekemään työtänsä ja lopputulos on erinomainen rehu.

Bakteerien lukumäärällä ei myöskään ole merkitystä, koska bakteerit lisääntyvät jakautumalla noin 20 minuutin välein. Näin niiden lukumäärän kasvu on todella nopeaa ja alkumäärällä ei ole merkitystä. Eniten merkitystä on bakteerien elinvoimaisuudella.  Aivan kuten lajittelulla kylvösiemenissä valitaan parhaat siemenet kasvun käynnistäjiksi niin tässäkin elinvoimaiset bakteerit hoitavat rehun säilönnän tehokkaimmin.

Hyvä nurmi, ammattitaitoinen rehuntekijä ja biologinen rehunsäilöntäaine ovat hyvä perusta onnistuneelle säilönnälle.

Katso Youtube:sta video onnistuneesta säilörehun teosta. https://youtu.be/jMwu2MhyOPY

 

Kommentit