Olet täällä

Onko vehnän laadulla väliä?

Keskikesän aurinko paistaa ja sateita laariinkin on saatu. Alkukesän olosuhteet ovat vaihdelleet, alueellisesti ja tilakohtaisesti. Kuten aina. Sadetta on saatu ja kylmääkin on ollut. Pääsääntöisesti kuitenkin kasvustot näyttävät hyviltä ja kaikki mahdollisuudet hyvään ja laadukkaaseen satoon ovat olemassa.

Vehnäjauhot valmistuvat erilaatuisista vehnäeristä

Vehnän laadulla on merkitystä. Vehnämyllyssä käytetään eri laatuisia vehnäeriä eri tuotteisiin. Eniten merkitystä on valkuaispitoisuudella ja sakoluvulla. Vehnäjauhot tehdään aina useammasta eri laatuisesta vehnäerästä ja asiakkaan tarpeiden mukaan. Vehnäerien miksauksella pystytään paljon vaikuttamaan jauhoerän laatuun, mutta tyhjästä ei voi nyhjästä. Eli myös tarvitaan erilaatuisia vehnäeriä, mistä jauhoseosten valmistus onnistuu.

Lajike asettaa leivontalaadun muodostumiselle perustan

Vehnälajikkeissa on eroja. Toisten lajikkeiden potentiaali on tuottaa suurta jyväsatoa ja toisten korkeaa valkuaispitoisuutta. Siksi jo lajikevalinnalla tehdään tietty rajaus, mitä on mahdollisuus saavuttaa. Koska kasvupaikalla on suuri merkitys lajikkeen potentiaalin saavuttamiseen, viljelijän hyvä tuntemus omien peltojensa ominaisuuksista yhdistettynä lajikevalintaan antaa mainion lähtökohdan tavoitteelliseen myllyvehnän tuotantoon.

Viljelijän valitsemalla viljelytekniikalla on merkitystä

Sää ja kesäkelit puhuttavat meitä kaikkia, eikä yhtään naapurin tai viljelijäkollegan tapaamista voi ohittaa ilman sääkuulumisia. Vaikka seuranta on kovaa, niin kasvuolosuhteet määräytyvät viljelijän toiveista riippumatta. Vehnän kasvuolosuhteisiin voi kuitenkin vaikuttaa keleistä huolimatta tai juuri niitä seuraillen.

Parin edellisen kasvukauden vitsaus on vehnämyllärin näkökulmasta ollut liian alhainen valkuaispitoisuus. Nyt alkaa olla parhaat hetket varmistaa vehnän hyvä valkuaispitoisuus kasvavan vehnän osalta. Seuraamalla kasvuolosuhteita, sateiden määrää ja kasvuston kuntoa selviää mahdollinen lisälannoitustarve. Toivottavasti mahdollisimman moni seuraa vehnäkasvustonsa kuntoa ja tekee myös tarvittavat toimenpiteet.

Laadusta myös maksetaan

Vehnän laatuhinnoittelu valkuaispitoisuuden mukaan on varsin kohtuullinen. Peruslaatuisen vehnän sijaista korkeamman valkuaispitoisuuden kautta on mahdollisuus saada laatulisää yli 20 €/tn. Joten työlle ja lannoitekustannukselle mahdollisesta lisälannoituksesta saa korvauksen ja työlle palkkaa. Vehnän laadulla on väliä, kannattaa siis panostaa.

Kommentit