Olet täällä

Edustava näyte – luotettava analyysitulos

Sadonkorjuu lähestyy, vaikkakin ollaan näillä näkymin parisen viikkoa keskimääräisestä jäljessä kasvustojen kehityksessä. En lähde ennustamaan korjattavan sadon laatua, mutta joka tapauksessa sadon laadulla on suuri merkitys sekä myyjälle että ostajalle tänäkin syksynä. Ennakkonäytteitä otetaan ja analysoidaan Suomessa kymmeniä tuhansia, joista suuri osa ajoittuu sadonkorjuuaikaan. Näiden pohjalta tehdään suuri osa myynti- ja ostopäätöksistä. Kotieläintilalla oman viljan laadun tunteminen on tärkeää rehustuksen kannalta.

Laadun määrityksessä kaikki lähtee liikkeelle näytteenotosta. Analysoitavan näytteen pitää edustaa mahdollisimman hyvin kyseessä olevaa viljaerää. Viljan vastaanotossa rekasta otetaan sekä nupista että perävaunusta kummastakin 6-8 pistoa Rakorafilla eli imunäytteenottimella ja kokonaisnäytemäärä vajaat 10 litraa eli noin 5-8 kiloa. Tämän jälkeen näyte jaetaan erityisellä jakajalaitteella siten, että näytettä on noin 2 litraa eli noin kilo puolitoista. Tästä parista litrasta näytettä tehdään varsinaiset analyysit. Analyysien tulokset edustavat mahdollisimman hyvin kyseessä olevaa viljaerää, kun näyte on edustava.

Maatilalla näytteenottamiseen vilja-alan yhteistyöryhmä eli VYR on tehnyt hyvät käytännölliset ohjeet, jotka löytyvät täältä. Ohjeissa painotetaan, että viljaerästä osanäytteitä pitää ottaa riittävä määrä kokonaisnäytteen muodostamiseen. Kätevintä näytteen ottaminen viljavirrasta on ennen varastosiiloa. Automaattinen näytteenotin ei ole suuri kustannus helpottamaan työtä. Näytteiden varastointiin ja dokumentointiin on syytä panostaa. Ikean muoviastiat ja minigrip-pussit eivät ole nekään suuri kustannus.

Kuivurin ennakkohuollon yhteydessä on sopiva hetki paneutua myös näytteenottoon ja näytteiden säilytykseen. Tässä on vielä hyvinkin vajaa kuukausi aikaa ennen kuin puinnit pörähtävät käyntiin.

Kommentit