Olet täällä

Riittääkö siemen tuleviin kylvöihin?

Kiinnostus ostosiemeneen on ollut nyt normaalia suurempi. Viileä ja sateinen kasvukausi aiheutti puintien viivästymisen ja tämä puolestaan heikensi hyvin itävän ja elinvoimaisen siemenen saantia.  Erityisesti vaaravyöhykkeessä on ollut siemeneksi aiotun tilan oman siemenen kunto. Miten meidän siemenhuoltomme toimii tällaisissa tilanteissa? 

Suomessa käytetään viljojen kylvösiementä vajaa 300 miljoonaa kiloa vuosittain. Tästä määrästä vain 28 % on ostosiementä eli sertifioitua ja 72 % on tilan omaa siementä. Siemenkaupan tavoite on lisätä ja kunnostaa juuri se määrä, minkä viljelijät ovat valmiita ostamaan. Huonojen korjuuolosuhteiden vuoksi hyvälaatuisen tilan oman siemenen saatavuus on normaalia pienempi eli ostosiemen kysyntä lisääntyy.  Ostosiemen tuotantoon vaikuttavat samat säätekijät kuin muuhun tuotantoon, mutta siemenviljelijät ovat virittäytyneet tuottamaan hyvin itävää siementä. Kaikki toimenpiteet tehdään tämä mielessä ja lopputuloksena saadaan suuremmalla todennäköisyydellä parempaa siementä kuin muussa tuotannossa. Tämä ei kuitenkaan lisää sertifioidun siemenen määrää, vaikka tarve tilapäisesti lisääntyy. Meidän tavassamme toimia siemenpula syntyy herkästi. Monissa naapurimaissamme on ostosiemenen ja tilan oman siemenen käyttösuhde päinvastainen. Pääosa on ostosiementä ja vain noin kolmannes on tilan omaa siementä.  Tällöin siementuotantoon erikoistunut viljelijäjoukko vastaa suurimmasta osasta siementuotantoa. 

Mikä on tilanne tulevana kevään kylvöissä?

Varmuudella pellot tulevat kylvettyä myös ensi keväänä. Hyvää kylvösiementä on kuitenkin rajallisesti. Aikainen lintu madon nappaa pätee nyt, parhaat erät myydään jo paljon ennen kevättä. Aika näyttää tuleeko siementilanne ohjaamaan viljelysuunnitelmaa. Aikaiset lajikkeet tulevat loppumaan ensimmäisenä. Kauran tilanne on ohraa ja vehnää kriittisempi, koska ylivuotisia varastoja ei ole. Kaikki kauran siemen on tämän kesän tuotantoa. Öljykasvien ja palkokasvien alat ehkä lisääntyvät. Valkuaiskasvien viljelyn lisääntyminen on muutenkin toivottavaa. Nurmisiemeniä on hyvin tarjolla. Vaihtoehtoja löytyy.

Partner: 

Kommentit