Olet täällä

Voiko lajikevalinnalla taklata kauran hometoksiiniriskin?

Toimialan suosikkipuheenaihe on jo parin viime vuoden ajan ollut kauran käytön ja kysynnän kasvu. Kymmenen vuoden historiaa tarkastellessa kauran käyttömäärä on vaihdellut, mutta nähtävissä on todellista, toteutunutta kasvua. Myös tulevaisuus näyttää nousujohteiselta.

Kuluneen kasvukauden peltotyöt aloitettiin lumisateessa ja sadonkorjuu päättyi lumisateisiin. Vaikka Suomen kesä on tunnetusti lyhyt ja vähäluminen, niin olihan kulunut kesä erityisen poikkeuksellinen. Myös kaurasadosta jäi osa puimatta ja osan laatu ehti heiketä käyttökelvottomaksi puintikelejä odotellessa. 

Toisaalta kaura kasvoi hyvin viileissä olosuhteissa. Kun se saatiin korjattua ajoissa, määrä ja laatu ovat voineet olla erittäin hyviä. Alueiden väliset vaihtelut ovat aina suuria, mutta vaikeissa olosuhteissa ne kasvavat vieläkin suuremmiksi.

Vaikka valtaosalla viljelijöistä on kaura vielä laarissa ja myynnit vasta suunnitteilla, ponnahtelevat ajatukset pikkuhiljaa jo tulevaan kasvukauteen. Viimeistään nyt kannattaa merkitä muistiin lohkojen ja kasvustojen käyttäytymiset - samalla kun summaa kasvukauden lopputulosta kauran osalta.

Lajikkeet tulevat ja menevät

Suurimokauran viljelyssä lajikevalinnalla on merkitystä, vaikka suurinta osaa markkinoidaan samoilla mainoslauseilla; sopii erinomaisesti vienti- ja elintarvikekäyttöön. Totuus selviää käytännön viljelyssä ja muutaman vuoden viiveellä.

Virallisten lajikekokeiden vertailussa kauralajikkeiden satopotentiaaleissa on huimia eroja. Jotta optimaalinen satopotentiaali voi toteutua, tarvitaan optimaaliset kasvuolosuhteet ja kasvukunnoltaan hyvä peltolohko. Jos ja kun osa tekijöistä sakkaa, jäävät potentiaaliset huippusadot saavuttamatta. Keskinkertaista vain pakkaa tulemaan.

Selvää kuitenkin on, että suuria satoja ei voi saavuttaa, jos lajikkeella ei ole alun perinkään potentiaalia tuottaa kiloja. Siksi lajikkeita kannattaa vertailla, valita ja vaihtaa säännöllisesti.

Onko hometoksiiniriski mysteeri?

Hometoksiineista on puhuttu viime vuosina paljon, eikä suotta. Asia on asiantuntijoille jo tuttu ja arkipäivää, mutta monelle viljelijälle suhteellisen uusi, yllättäen ja pyytämättä vastaan tullut. Isot asiat ja vaikeat ongelmat, joita ei pystytä poisselittämään ja ratkaisemaan, synnyttävät ympärilleen mystiikkaa ja jopa jonkinlaista muunneltua totuutta. Mistään salaliittoteorioista ei kuitenkaan ole kysymys, vaan pikku hiljaa asiat selviävät, kun yhdessä selvitetään.

Yhteistyössä on myös selvitetty kauralajikkeiden ja hometoksiiniriskin yhteyttä. Viime keväänä tehtiin tilastollinen analyysi tuhansien analyysitulosten osalta yhteyden selvittämiseksi. Tulokset julkaistiin lokakuussa VYR:n sivuilla.

Yhteenvetona voi todeta, että edelleen selkeästi merkittävin tekijä hometoksiiniriskin toteutumiseen on kasvuolosuhteet. Tietyt lajikkeet näyttävän olevan riskialttiimpia kuin toiset, mutta täysi kestävää lajiketta ei ole. Eikä valitettavasti ole tulossa lähiaikoinakaan. Kun olosuhteet ovat hometoksiinituotannolle suotuisat, niin silloin hyvissäkin olosuhteissa ”parempien” lajikkeiden kasvustot saastuvat. Silti lajikevalinnassa kannattaa arvioida myös lajikkeen hometoksiinialttiustieto ja omat kokemukset asian suhteen.

Kommentit