Olet täällä

Ruokavallankumous tulee – oletko valmis?

Suomalaisista viljelijöistä löytyy jo nyt rohkeaa yrittäjäasennetta. Pärjätäkseen tulevaisuudessa maanviljelijät tarvitsevat kuitenkin yhä enemmän yrittämiselle tärkeää ennakkoluulottomuutta sekä markkinointi- ja bisnestaitoja.

Mitä olisit ajatellut, jos sinulle olisi kerrottu kymmenen vuotta sitten, että lähitulevaisuudessa osa suomalaisista sikaloista vaihtuu sirkkaloiksi?

Entä olisitko uskonut, että nyhtöpossusta on mahdollista tehdä rakenteeltaan yllättävän lihaisa kasvisversio eli nyhtökaura?

Ruokatrendit elävät Suomessa ja maailmalla isoa murrosta. Kasvis- ja hyönteisruokavillitysten ohella terveellisyys, ekologisuus, paikallisuus, pakkausdesign ja monet muut tekijät muokkaavat yhä kiihtyvällä tahdilla elintarvikesektoria ja sen tuotteita.

Ruokatrendit heijastuvat väistämättä myös alkutuotantoon. Kuluttajien mieltymykset sanelevat pitkälti sen, mikä menee kaupaksi ja mistä saa parempaa hintaa. Maanviljelijöiden kannattaakin seurata kehitystä silmä tarkkana.

Maataloustulo tulee EU-maissa laskemaan huomattavasti

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi 4.1.2018 EU:n ennusteesta, jossa maataloustulon arvioidaan laskevan huomattavasti EU-maissa vuoteen 2030 mennessä. Maataloustuotteiden hintojen arvioidaan nousevan, mutta kustannusten nousu tulee olemaan vielä suurempaa. Eikä ennusteessa ole edes otettu huomioon Britannian EU-erosta aiheutuvia mahdollisia seurauksia maataloussektorille.

Myös maataloustuista saa koko ajan taistella lujempaa EU:ssa, jotta edes nykyinen tukitaso säilytettäisiin.

Näyttää siltä, että EU:n suunnalta helpotusta maanviljelijöiden ahdinkoon ei ole luvassa. Kannattavuuden lisäämiseksi tarvitaan muitakin keinoja.

Maanviljelijästä myyntimieheksi

Suomalaisista viljelijöistä löytyy jo nyt rohkeaa yrittäjäasennetta. Pärjätäkseen tulevaisuudessa maanviljelijät tarvitsevat kuitenkin yhä enemmän yritykselle tärkeitä markkinointi- ja bisnestaitoja.

Ero maanviljelijän ja niin sanotun perinteisen yrittäjän välillä kapenee. Maataloustuotteen – niin kuin mistä tahansa myytävän tuotteen – on erottauduttava kilpailevista tuotteista, ja sen erityisyydestä pitää osata pitää meteliä. Näin tuotetta voi myydä kalliimmalla tai ilman välikäsiä, jolloin myyntituloja jää enemmän viljelijälle.

Tuotteen lisäarvoa voi nostaa esimerkiksi jalostamalla, vetoavalla pakkausdesignilla, brändillä ja hyvällä tarinalla. Joskus voi riittää, että sattuu tuottamaan juuri sitä, mitä kuluttajat sillä hetkellä himoitsevat. Taitava myyntimies voi myös saada kuluttajat ostamaan asian, jota he eivät edes tienneet haluavansa.

Sitten pitää löytää vielä asiakkaat. Käteviä apuvälineitä ovat sosiaalinen media, erilaiset tapahtumat, maistiaistilaisuudet, kontaktien hyödyntäminen, mainokset, kotisivujen teko – keinoja on monia, ja osa niistä täysin ilmaisia.

Bisneshenkinen maanviljelijä pohtii myös tarkoin yrityksen meno- ja tulorakennetta. Jos tuloja on vaikea nostaa, voisiko menoista puolestaan nipistää? Ehkäpä tulevaisuudessa uusiutuva energia, kuten biokaasulaitokset ja aurinkovoima, ovat oikeasti järkeviä investointeja, joiden avulla energiakulut pienenevät.

Ainakin aurinkovoimateknologian kehityksen vauhti on erittäin lupaavaa. Etenkin biokaasun kohdalla valtion tulisi kuitenkin tulla tukipolitiikallaan nykyistä enemmän vastaan, jotta investoinnit ja samalla laitosten kehitystyö pääsisi Suomessakin vauhtiin.

Myyntimiehen työ ei sovi kaikille

Kaikilla ei toki ole innostusta, aikaa tai resursseja ryhtyä maanviljelyn ohella myyntimiehen ja markkinoijan työhön. Moni haluaa jatkossakin keskittyä vain siihen tärkeimpään, eli itse ruuan tuottamiseen.

Tilan ulkopuolella työskentely mahdollistaa toivottavasti jatkossakin monelle taloudellisen turvan, kun pelkästä maanviljelystä ei ole elättäjäksi. Myös tuotannon laajentaminen investoimalla voi auttaa. Kaikkien ei tarvitse olla kovia myyntimiehiä.

Mitä ovat ruokatrendit vuonna 2030?

Jäävätkö sirkkaleivät ja muut ötökkäruuat tähdenlennoiksi, vai onnistuvatko ne ujuttamaan itsensä pysyvästi kauppojen hyllyille? Onko mieltymys kasvisruokaan pysyvä ilmiö? Mitä syömme vuonna 2030?

Kukaan ei tiedä varmasti. Se aiheuttaa epävarmuutta alalla.

Rohkeat ja ennakkoluulottomat yrittäjät ottavat isompia riskejä, mutta silloin on myös suurin mahdollisuus menestyä ja pärjätä muutosten pyörteissä paremmin.

Kommentit

yök

Trendien perässä laukkaavat voivat kernaasti syödä minunkin annokset matoja. Mikähän tätä nykymaailmaa vaivaa