Olet täällä

Viljansiemenen itävyydellä merkittävä vaikutus tuottoon

Heti puintien jälkeen lähti käyntiin keskustelu viljansiementen itävyyksistä ja laadukkaan siemenen riittävyydestä seuraavan kevään kylvöille. Raisioagron analysoimissa tilojen omien viljansiementen itävyyksissä vaihtelu on ollut suurta. Keskimääräiset itävyydet ovat vehnällä 77 %, kauralla 86 % ja ohralla 89 %.

Eviran hyväksymä itävyysraja kaupattavalle sertifioidulle viljan siemenelle on 85 %. On selvää, että kaikkea viime kasvukauden sertifioitua siementä ei saada kyseisen rajan yli. Siksi siemenalan toimijat ovatkin hakeneet poikkeuslupaa hyväksyttävälle itävyysrajalle, joka tulisi olemaan osalle viljan siemenistä 80 %.

Itävyydellä on merkittävä vaikutus kustannuksiin ja sitä kautta lopulliseen tuottoon. Jos otamme vertailuun eri itävyysluokkia, näemme millainen vaikutus itävyydellä on hehtaarikustannukseen tai ostosiemenen hintaan.

Mikä on siemenen kustannus hehtaaria kohden?

Alla olevassa taulukossa on laskettu kevätvehnän kylvömäärä eri itävyyksillä. Kylvömäärän laskemiseen tarvittavat tuhannen jyvän paino ja kylvötiheys on asetettu kaikissa luokissa samaksi, jotta itävyyden vaikutus tulee esiin. Mitä huonompi itävyys siemenellä on, sitä enemmän siementä kuluu hehtaaria kohden.

Kun siemenen hinta on oletuksena kaikissa itävyysluokissa sama, voimme laskea vertailtavan kustannuksen hehtaaria kohden. Verratessa 80-prosenttisesti itävää siementä 95-prosenttisesti itävään siemeneen, on ero 22 €/ha paremmin itävän siemenen eduksi. Tällä säästöllä saa hoidettua esimerkiksi tehokkaan ja kattavan rikkakasvitorjunnan.

Tarkastellaanpa mikä siemenen hinnan pitäisi olla, jotta hehtaarikustannus olisi kaikilla itävyyksillä sama. Tästä näemme, että 95-prosenttisesti itävä kevätvehnän siemen voi olla 65 €/tn kalliimpi kuin 80-prosenttisesti itävä siemen.

Paremmin itävän siemenen etuna on myös se, että koneen täyttökertojen määrä vähenee ja kylvötyö pellolla on tehokasta. Voidaan siis todeta, että hyvin itävä siemen on kannattava valinta.

Kommentit