Olet täällä

Maailman parasta kauraa turhan matalalla profiililla

Kauramaaottelu Suomi vastaan muu maailma ei ole suinkaan hävitty. Meidän pitäisi vain olla rohkeasti ylpeitä omastamme ja tehdä uusia avauksia vieläkin rohkeammin.

Suomessa tuotetaan maailman parasta kauraa, mutta emme tahdo oikein uskoa sitä itsekään. Jostain kummallisesta syystä katseet kääntyvät aina ulkomaille, kun haemme esimerkkejä edistyksestä.

Esimerkiksi muutama kuukausi sitten uutiskynnyksen ylitti australialaisten kasvinjalostajien tuottama beetaglukaanipitoinen kauralajike, josta valmistettujen tuotteiden povataan alentavan merkittävästi kolesterolitasoja.

Kuitenkin vuonna 2006 – siis jo 12 vuotta sitten – markkinoille tulleen suomalaisen PeppiBOR -kauran beetaglukaanipitoisuus on korkeampi kuin australialaisen lajikkeen. Suomalaiset kaurantuottajat ovat Peppiä arvostaneet, ja viime vuosina se on lopulta löytänyt tiensä erilaisiin elintarvikkeisiin. Olimme siis jo toistakymmentä vuotta sitten siinä tilanteessa, jossa australialaiset ovat nyt.

Ruotsissa on puolestaan käynnissä suuri kaurantutkimusohjelma ScanOats. Suomessa vastaavanlainen tutkimusohjelma päättyi jo kymmenen vuotta sitten, ja nykyinen kauratuotteiden buumi on osaksi silloisen ohjelman tulosta.

Totta kuitenkin on, että olemme vaarassa menettää kilpailuetumme. Laajat tutkimus- ja kehitysohjelmat tuottavat aina ainutlaatuista uutta tietoa, jonka avulla uusia innovaatioita synnytetään seuraavat kymmenen vuotta. Tällaista uutta, kauran tulevaisuuteen keskittyvää tutkimusta tarvitaan nyt meille Suomeenkin: tutkimukselle pitää saada jatkuvuutta, ja uusi tekijäsukupolvi pitää saada töihin. Suomen Kaurayhdistys ja alan toimijat valmistelevatkin yhdessä tällaista ohjelmaa, jossa osa rahoituksesta tulee suoraan yrityksistä. Vielä kuitenkin tarvitaan julkista rahoitusta.

Kaiken takana on tietenkin yhteiskunnallisen hyödyn tavoittelu. Tällä hetkellä laivaamme kauraa pääosin raakaviljana Euroopan ja Aasian vientimarkkinoille, mutta tilanne voisi olla täysin toinen: pääpaino voisi olla jalostetuissa kauran komponenteissa ja valmiissa tuotteissa. Näin työllistäisimme kotimaassa huomattavasti suuremman määrän sekä raaka-aineen tuottajia että tuotteiden jatkojalostajia.

Borealin kauranjalostusohjelmassa beetaglukaani – samoin kuin muut kauran terveysvaikutteiset jakeet – on nähty tärkeiksi kilpailueduiksi Suomen kisassa muuta kauramaailmaa vastaan. Olemmekin seuranneet tyytyväisinä kauran nousua entistä kiinnostavammaksi viljelykasviksi.

Kaura on edelleen erinomainen rehuvilja, mutta siinä on uskomaton määrä potentiaalia myös terveysvaikutteisten elintarvikkeiden ja kosmetiikan tuotannossa. Tämän olemme Suomessa tienneet jo yli kymmenen vuotta, mutta nyt olisi aika ottaa seuraava askel sen toteuttamisessa. Kauran uusien ominaisuuksien ja niiden periytymisen selvittäminen on äärimmäisen tärkeää.

Suomalaisessa kaurassa on taikaa. Ei paineta sitä turhan matalalle ihailemalla naapurien tekemistä – vaan tehdään itse paremmin!

Kommentit