Olet täällä

Kuminaa tositarkoituksella

Kuminanviljely on taitolaji, johon joko oppii tai sitten ei. Kantapään kautta oppiminen on hidasta ja tie on yleensä kivinen ja kuoppainen. Alkuun pääsee parhaiten tutkitun tiedon ja siitä laadittujen ohjeistusten avulla tai soveltamalla pitkän käytännön kokemuksen tuottamaa osaamista.

Kuminanviljely ei ole oikotie onneen, vaikka se onkin pärjännyt hyvin kannattavuusvertailuissa. Edullinen siemenkustannus saattaa houkutella kokeilemaan kuminaa kaukaisimmalla, perämetsän siimeksessä olevalla peltolohkolla. Laatukumina ei kuitenkaan kasva ilman tarpeenmukaista kasvinsuojelua tai riittävää lannoittamista. Ilman näitä, lopputulos saattaa olla iso pettymys niin tuottajalle kuin sadonostajallekin.

Monen mielestä kuminanviljelyn merkittävimmän pullonkaulan muodostaa kasvinsuojelu. Rikkakasvien ja kuminakoin torjunta nousevat selkeästi myös kannattavuuden keskiöön. Liian tyyristä, valittaa ensimmäinen ja satsaa asiaan vain minimin. Toinen ei sano mitään eikä myöskään tee mitään. Kolmas etenee annettujen ohjeiden mukaan, kysyy vielä lisäneuvojakin, ja investoi kasvinsuojeluun.  Ja kuka näistä kolmesta saa sen tonnin kuminaa hehtaarilta vuodesta toiseen?

Jotta jatkossakin voimme olla ylpeitä kuminantuotannosta, joka kattaa kolmanneksen maailman kysynnästä, on laatuajattelun edelleen kasvettava. Perinteiseen tapaan laadun on todettu lähtevän pellolta eikä peltolaatua tulisi millään tavoin heikentää. Mutta mitä se peltolaatu kuminan osalta oikein on? Kasvukauden sääolosuhteille emme paljoa voi, mutta viljelytekniikalla on suuri merkitys. Ja jos kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan, kuminatehtaalla vastaanotetaan tasalaatuisia, vähäroskaisia ja korkean öljyn kuminaeriä.

Kuminaa ostavien, yleensä isojen maailmanlaajuisesti toimivien yritysten laatuvaatimukset ovat kiristyneet vuosi vuodelta. Elintarviketurvallisuus on päivän sana, kuluttajalle ei saa koitua tuotteista vaaraa. Näin ollen on aika selvää, että myös kuminatehtaalla panostetaan tuotteen turvallisuuteen ja laatuun. Erät lajitellaan tarkoin, sisäinen laatu varmistuu laboratoriossa ja pidetään huoli, että tehdas toimii tiukan laatujärjestelmän mukaisesti.

PS.

Trans Farm tahtoo tukea sopimusviljelijöitään neuvonnan ja tiedotuksen keinoin. Kasvukauden ajaksi on avattu puhelimitse palveleva Kuminainfo. Transfarmilaisten lisäksi, neuvoja voi kysyä neljältä sopimusneuvojalta, joilla jokaisella on useiden vuosien kokemus kuminan viljelystä.

Tutustu Kuminainfoon tästä.

Partner: 

Kommentit