Olet täällä

Eteenpäin elävän mieli

Siksipä Ylistarossa on jälleen kasvamassa Tärkkelysohrakoe, jossa haetaan edelleen nykyisiäkin tuottoisampia ohralajikkeita: suurijyväisyyttä, tärkkelyspitoisuutta, satopotentiaalia ja viljelyvarmuutta. Ohralajikkeiden valikoima on nykyisinkin jo laaja, mutta tärkkelysohrakokeessa haluamme selvittää nimenomaan Koskenkorvan tehtaalle erityisen hyvin soveltuvia lajikkeita.

Tärkkelysohrakokeessa on kaksi mittarilajiketta; Arild ja Kaarle sekä niiden lisäksi 16 varsinaista koejäsentä, osa linjanumerolla olevia lajikkeita ja osa jo ennestäänkin tuttuja nimiä. Pohjanmaan Peltopäivillä on erinomainen tilaisuus käydä tutustumassa näihin tärkkelysohraksi ajateltuihin lajikkeisiin. Tärkkelysohrakoe löytyy heti Luken tutkimusasemalle käännyttäessä Kotipalsta -lohkolta, joten omatoimisesti koetta voi käydä katsomassa muulloinkin.

Olemme päivittäneet Altiaindustrial-nettisivuillemme lajikkeellista laatutietotaulukkoa palauttaaksemme jälleen vastaanottomme kautta kertynyttä tietoa viljelijöiden hyödyksi. Taulukoista selviää lajikekohtaisia laatueroja parinkin aikaisemman satovuoden osalta. Keskimääräinen laatu kesän 2017 sadossa oli kaiken kaikkiaan kohtuullinen. Keskimääräinen hehtolitranpaino (66,0 kg/hl) putosi edellisestä vuodesta noin kilon, mutta tärkkelyspitoisuus oli edelleen lähellä 62 % kuiva-aineesta. Niinpä viime kesän sadosta tärkkelyslisää maksettiin 94 %:lle toimituksista, keskimäärin 3,9 euroa tonnilta.

Jokainen kasvukausi näyttäisi tuovan eteen uudenlaisia haasteita. Pyritään etsimään uusia ratkaisukeinoja vallitsevissa olosuhteissa - pitämällä katse eteenpäin suunnattuna.

Tervetuloa vaihtamaan kuulumisia kanssamme Pohjanmaan Peltopäiville!

Partner: 

Kommentit