Olet täällä

Moduulipohjaisella ohjelmistolla räätälöidyt ratkaisut nautatilalle

Minun Maatilani -ohjelmisto on suosittu nautatilallisten keskuudessa, sillä se auttaa tilan hallinnointia ja on hyvä apuväline toiminnan kehittämisessä. Ohjelman moduulien ansiosta nautatilallinen voi valita juuri tarvitsemansa ominaisuudet palveluun – maksamatta mistään ylimääräisestä.

Nautatilallisen työssä joutuu jatkuvasti tekemään seurantaa eläimistä ja pitämään kirjanpitoa erilaisista tunnusluvuista. Perinteisesti työ on hoidettu esimerkiksi kirjaamalla tietoja paperille ja tarkkailemalla eläimiä. Tämä vie kuitenkin paljon aikaa, aiheuttaa paperityötä sekä sisältää riskin tietojen hukkumisesta. Tilalta kerätyt tiedot eivät myöskään pysty paperilla käymään vuoropuhelua toistensa kanssa. Myös tilakoon kasvu on tehnyt perinteisestä tiedonkeruutavasta entistä haastavampaa.

Ei siis ihme, että jo suuri osa Suomen maito- ja lihakarjatiloista käyttää Mtech Digital Solutionsin Minun Maatilani -nautaohjelmistoa.

Työkalu nautatilan arjen hallintaan

Minun Maatilani on nautatilan arkea helpottamaan tarkoitettu verkkopalvelu. Palvelun avulla tilallinen voi seurata tuotannon keskeisiä tunnuslukuja esimerkiksi selkeinä graafeina ja mittareina sekä pitää yhteyden eläinrekisteriin, teurastamojen tietokantoihin ja raatokeräilyyn.

Tiedot tallentuvat suoraan rekisteriin, joten erillistä tietojen hakua ja lähetystä ei tarvita, eikä tietoja tarvitse syöttää erikseen moneen paikkaan. Automaattinen varmuuskopiointi huolehtii siitä, että tiedot pysyvät aina tallessa.

”Esimerkiksi nautaohjelmiston työlistat ovat todella käytettyjä. Ne ovat vähän kuin työjärjestyksiä, jotka tuottaja ottaa aamulla navettaan mennessä mukaan ja tietää niiden avulla, mitä pitää päivän aikana tehdä ja mitä on tapahtunut”, Mtechin viljelyohjelmien tuotepäällikkö Petri Saarinen kertoo.

Ohjelmiston avulla eläinten havainnointi etenkin isoilla tiloilla helpottuu. Palvelusta näkee halutessaan jokaisen tilan eläimen tiedot, kuten kiimat, tiineydet, poikimiset ja tuotoksen. Tuotostiedoista saa apua myös esimerkiksi eläinten poistopäätösten tekemiseen.

Lisäksi tuotannon tunnuslukujen seuraaminen antaa yrittäjälle arvokasta tietoa tilan kehittämiskohteista.

”Tunnuslukujen avulla voi seurata tuotantoaan ja niiden avulla pysyy selvillä mitä omalla tilalla tapahtuu. Siten tietää, mitä asioita on varaa kehittää”, Saarinen muistuttaa.

Moduulien avulla juuri omalle tilalle räätälöity paketti

Minun Maatilani -nautaohjelmisto on muovattavissa käyttäjän tarpeiden mukaan erilaisten moduulien avulla. Perusmoduuli on oltava kaikilla, mutta sen lisäksi on erilaisia vapaasti valittavia tuotemoduuleja.

”Maidontuotantoon ja lihantuotantoon on omat moduulinsa. Lisäksi on moduuleita esimerkiksi lypsyrobottia, tilasiemennystä, sukusiitoslaskentaa, genomitestiä ja eläinten ryhmittelyä varten. Atrialla ja HK Scanilla on myös omat moduulinsa välitysvasikoille ja teuraaksi ilmoitettaville”, Saarinen luettelee.

Saarisen mukaan moduulipohjaisen ohjelmiston etu on siinä, että voi ostaa vain ne tuotteet, mitä itse tarvitsee. Mistään ylimääräisestä ei tarvitse siis maksaa.

”Perusmoduuli sekä maidontuotannon ja lihantuotannon moduuli maksavat kukin 90 euroa vuodessa. Loput moduulit ovat edullisempia, niiden hinta alkaa 25 eurosta. Käytännössä esimerkiksi lypsytilalliselle tarvittavista moduuleista tulee yhteensä kulueräksi 232 euroa”, Saarinen kertoo.

Tuotemoduulien lisäksi voi ottaa käyttöön myös Linkki-ohjelmia, jotka siirtävät tietoja Minun Maatilani ja eri toimijoiden tietojärjestelmien välillä.

Kehitetty yhteistyössä viljelijöiden kanssa

Minun Maatilani-palvelua voi käyttää mobiilisti kaikilla laitteilla. Ohjelma päivittyy automaattisesti, mikä takaa sen, että käytössä on aina uusin versio kaikista ohjelmista eikä tilallinen joudu itse asentamaan päivityksiä.

Ohjelma on kehitetty yhteistyössä viljelijöiden kanssa, ja se on suunniteltu mahdollisimman helppokäyttöiseksi. Tästä huolimatta apu on joskus tarpeen.

”Aiemmin teimme ohjeet ohjekirjoihin, mutta nyt olemme siirtyneet videoihin. Ne ovat olleet todella suosittuja. Joka kohdasta on saatavilla lyhyt video”, Saarinen vinkkaa.

Minun Maatilani -ohjelmistoon pääsee tutustumaan täältä ja videoita katsomaan täältä.

Kommentit