Olet täällä

Miten näytteet kulkevat laboratorioon?

Meillä Eurofins Viljavuuspalvelussa analysoidaan vuosittain yli 100 000 maa-, lanta-, rehu- ja kasvinäytettä. Miten nämä näytteet kulkevat laboratorioon analysoitaviksi? Suomi on maantieteellisesti iso maa, joka aiheuttaa omat ongelmansa myös laboratorionäytteiden logistiikkaan. Maanviljelyä harjoitetaan käytännössä koko maassa, joten näytteitäkin tulee joka puolelta maata. Vuosien ajan helppokäyttöisin keino on ollut Postin esitäytetyt postipakettikortit, joilla viljelijä on voinut lähettää näytteensä. Nyt Posti on päättänyt poistaa nämä pakettikortit kokonaan käytöstä. Jatkossa, 1.1.2019 alkaen, Postin kautta toimitettavat näytteet voi lähettää käyttäen asiakaspalautustunnustamme 601255. Tällöin veloitamme pakettikulut 8,50 € (alv 0 %) totuttuun tapaan analyysikulujen kanssa.

Aika ajoin olemme myös tehneet asiakkaillamme kyselyitä mikä olisi mieluisin tapa toimittaa näytteitä analysoitavaksi laboratorioon. Viimeisin kyselymme toteutettiin marraskuun Helsingin maatalouskonemessujen yhteydessä. Ylivoimaisesti suosituin tapa näytteiden toimitukseen oli perinteinen Posti, sillä yli 75 % vastanneista oli toimittanut viimeiset näytteensä Postin välityksellä. Seuraavaksi yleisimmät tavat olivat viedä itse laboratorioon (12 %) ja näytteiden keräilypalvelu maatalouskaupoissa (10 %).

Kysyimme myös tulevien näytteiden mieluisinta toimitustapaa. Edelleen suosituimpana tapana pidettiin Postia (60 %), mutta toivepuolella korostui näytteidenkeräilypalvelu maatalouskaupoissa. Noin kolmannes vastaajista toivoi voivansa toimittaa näytteensä keräilypalvelun kautta. Muut vaihtoehdot saivat vähemmän kannatusta; tuoda itse laboratorioon (9 %), Matkahuolto (8 %), maitoauto (7 %) sekä näytteenottopalvelu, joka toimittaa näytteet analysoitavaksi (2 %).

Olemmekin pyrkineet kehittämään erityisesti näytteidenkeräilyverkostoa maatalouskaupoissa, ja kuluneena vuonna yli 100 kauppakeräilypaikkaa on ollut mukana. Tarkoituksemme on jatkossa laajentaa vielä verkostoa uusille alueille. Näytteet voi aina toimittaa suoraan analysoivaan laboratorioon, ja lisäksi myös muihin Eurofins laboratorioverkoston toimipaikkoihin, joita on mm. Oulussa, Seinäjoella, Rovaniemellä ja Helsingissä. Näytteet näistä keräilypaikoista toimitetaan laboratorioon ilman kuluja asiakkaalle.

Mikä olisi sinulle mieluisin tapa toimittaa näytteitä?

Kommentit