Olet täällä

Kuminalla on paikkansa viljelykierrossa

Nyt, kun ensimmäinen täysi satokausi kuminafirma Trans Farmin palveluksessa on takana, voin todeta, että paljon uutta on taas opittu ja koettu. Uuteen vuoteen lähdetään myös uusilla kokemuksilla, sillä sain vuoden ensimmäiseksi tehtäväkseni kirjoittaa tämän ensimmäisen virallisen blogi-kirjoitukseni koskaan.

Kuminan hinta on puhututtanut paljon viime aikoina – ymmärrettävästi. Hinta on laskenut muutaman vuoden takaisista huippuhinnoista ja tämä on harmittanut viljelijöitä, joihin itsekin lukeudun. Onneksi tämän suhteen on hyviäkin uutisia kerrottavana.

Kuminakauppa on käynyt maailmalla takkuisen alkukauden jälkeen oletettua paremmin, ja tästä syystä Trans Farmin perushintaan tehtiin vuodenvaihteessa reiluhko korotus. Tämä maksetaan kaikille sopimustuottajille, myös jo satonsa tehtaalle toimittaneille. Tämän lisäksi toteutuneiden maailmankauppojen pohjalta maksetaan jälkitilitys toimituskauden päätteeksi. Näin ollen lopullinen kokonaishinta ei tule olemaan lähellekään niin heikko, kuin mitä alkuun ennustettiin. Hintakehityksen uskotaan myös tästä eteenpäin olevan kevyessä nousussa tulevina vuosina. Tämä luo varsin hyvän pohjan suunniteltaessa kuminan viljelyä lähitulevaisuudessa.

Kumina on useampivuotinen kasvi, joka ei tuota satoa perustamisvuonna ja satoa siitä korjataan tavallisesti 2–3 vuotta tämän jälkeen. Kuminan hintakehitys puolestaan kulkee aaltomaisissa sykleissä, joten sadonkorjuille päästessä hinta on taatusti eri, kuin aikoinaan viljelypäätöstä tehtäessä. Tämä on hyvä tiedostaa kuminan viljelyä suunnitellessa. Mikäli haluaa nauttia parhaista hintavuosista, kylvöt on hyvä pyrkiä suorittamaan hintasyklin pohjalle. Vertauksena osakekauppaan – osakkeitakaan ei ole hyvä hankkia hintojen ollessa huipussaan, vaan alimmillaan!

Moni isäntä pitää kuminaa kuitenkin tasaisesti kaiken aikaa viljelykierrossa, kulloinkin vallitsevasta hintasyklin vaiheesta huolimatta. Syyt tähän ovat ilmeiset. Ensinnäkin kumina pärjää usein taloudellisesti hyvin huonommissakin hintatilanteissa viljoille. Lisäksi kumina on ehdottoman hyvä esikasvi. Kumina parantaa viljelymaan rakennetta, katkaisee tautipaineita ja esikasviarvo toteutuu seuraavilla viljelykasveilla kasvavina satotasoina.

Vaikka kumina on pärjännyt aina hyvin talouslukujen valossa, esikasviarvoa ei ole näissäkään laskelmissa normaalisti huomioitu. Tämä on siis silkkaa bonusta kasvin muiden hyvien ominaisuuksien päälle. Öljykasveja ja härkäpapua pitkään itse viljelleenä, en vähättele lainkaan näiden kasvien esikasviarvoja, mutta kumina on tässä suhteessa mielestäni vielä huomattavasti parempi.

Kuminan porkkanamainen juuri kuohkeuttaa maata ja parantaa sen vesitaloutta siten, että jopa väitetysti aina kynnön vaativaa hybridiruista on kylvetty onnistuneesti usein suorakylvönä. Viime vuoden haasteellisissa ja äärikuivissa olosuhteissa, omat epäviralliset tilakokeeni antoivat RGT Planet -mallasohralle kuminan jälkeen 1200 kiloa paremman keskisadon verrattuna syysvehnän jälkeiseen, samalla reseptillä kylvettyyn peltoalueeseen.

Viljelijänä olen usein pyrkinyt tekemään asioita hieman erilailla, kuin mitä muut tekevät. Kun esimerkiksi jonkin yksittäisen kasvin viljely on nostanut isosti päätään, olen tietoisesti painottanut omassa viljelyssäni enemmän muita kasveja. Tällä tavoin toimiessa kokee usein onnistumisia. Ylituotanto kun on synonyymi sanalle alennusmyynti. Kuminan tuotantomäärissä ei ole näkyvissä ylituotantotilaa lähivuosille. Sen sijaan nykyisessä kaurabuumissa voi vain pelolla odottaa, mitä tulevan kauden kauran hinta tulee olemaan.

Edellisen vuoden hyviin muistoihin nojautuvissa kylvökiimoissa eletään usein niin tunteella, ettei näitä asioita juuri mietitä. On kuitenkin hyvä muistaa, että viljelemällä sellaisia kasveja, kuten kuminaa tai öljy- ja valkuaiskasveja, parannat myös viljelemäsi viljan hintatasoa. Mitä enemmän vilja-alaa korvataan muilla kasveilla, sitä vähemmän viljaa tuotetaan ja sitä parempaa hintaa siitä maksetaan. Viime vuosi osoitti tämän hyvin, tosin sääolosuhteiden kautta.

Edellä mainittuun viitaten ja ehkä pienenä ironisena epäluottamuslauseena myös itselleni, olen usein sanonut, että kannattaa tehdä asiat toisin kuin mitä viljelyneuvojat neuvovat. Näiden ajatusten pohjalta uskallan olla suosittelematta kuminan kylvöä kenellekään ja toivoa, että te viljelijät toimitte tässä suhteessa osin päinvastoin, kuin mitä minä neuvon…

 

Osallistu viljelypäiville, kuulet uusimmat neuvot ja vinkit kuminan viljelyyn. Katso lisää tästä ja ilmoittaudu mukaan.

Jos kiinnostuit kuminanviljelystä, lue lisää tästä.

Kuva Yara CropSatista

Partner: 

Kommentit