Olet täällä

Ensimmäiset 100 ohrakuormaa

Uuden ohrasadon laadusta on alun perusteella muodostunut rohkaiseva kuva. Hehtolitranpainot ovat olleet osittain hyvinkin korkeita, jopa reilusti yli 70 kg.  Keskiarvo on toistaiseksi 67,7 kg, mikä on lähes kilon viime vuoden keskipainoa korkeampi. Myös jyväkoko näyttää olevan heti alusta alkaen viime vuotista parempi.

Ohran valkuaispitoisuus on viime vuotista alempi. Tällä hetkellä keskiarvo on 11,7 % kun viime vuoden sadon keskiarvo oli 12,2 %.  Vaihtelua on kuitenkin olemassa. Oletettavasti kuivuudesta kärsineillä lohkoilla, joilla satotaso on kärsinyt, myös valkuaispitoisuus on keskimääräistä korkeampi. Valkuais- ja tärkkelyspitoisuus korreloivat hyvin keskenään. Mitä korkeampi valkuaispitoisuus on, sitä matalammaksi tärkkelyspitoisuus jää.  Tällä hetkellä keskimääräinen tärkkelyspitoisuus on 60,9%  eli 0,1%-yksikköä viime vuoden keskiarvon yläpuolella. Tähän asti toteutuneen valkuaispitoisuuden laskun myötä keskimääräisen tärkkelyspitoisuuden voisi odottaa nousevan puintien edetessä lähemmäs 61,5 prosenttia. 

Ohessa vastaanotetun ohran keskilaatu tähän mennessä sekä vertailuksi seitsemän aikaisemman vuoden vastaanoton keskiarvot.

Altian Koskenkorvan tehtaan ohran vastaanotto aloitettiin elokuun puolivälissä. Ensimmäiset puolitoista viikkoa oli viljan vastaanotossa varsin rauhallista ja toimituksissa oli mukana vielä jonkin verran vanhaa satoa. Ohran puinnit pääsivät todelliseen vauhtiin perjantain 23.8. rankkasateiden jälkeen.  Tämä näkyi heti tarjontaruuhkana viikon 35 alussa. Ruuhkan odotetaan jatkuvan ainakin syyskuun ensimmäisen viikon loppuun saakka, koska sääennuste lupailee hyvien puintikelien jatkuvan syyskuun alkupäiviin saakka.

Partner: 

Kommentit