Olet täällä

50 tapaa kasvattaa kuminaa!

Kumina (Carum carvi) on merkillinen viljelykasvi! Se eroaa muista kasveista monin tavoin. Se on monivuotinen, eikä tuota satoa ensimmäisenä vuonna (perustamisvuosi). Kumina on rakenteeltaan erilainen kuin esimerkiksi viljat ja se kuuluukin sarjakukkaiskasvien heimoon. Tämä tarkoittaa, että kuminan viljelyssä ei ole käytettävissä yhtä paljon ja yhtä tehokkaita torjunta-aineita kuin viljanviljelyssä on.

Vältä vuotta ilman sadonkorjuuta

Me Caraway Finlandissa olemme vuosien varrella ajatelleet paljon, miten kuminaviljelyssä vältettäisiin vuosi, jolloin ei saada satoa kuminasta. Toisin sanoen, voidaanko kuminaa kasvattaa aluskasvina toiselle pääkasville? Seurauksena on, että olemme jo vuosia tehneet kokeita, joissa olemme kylväneet kuminaa yhdessä muiden kasvien kanssa. Olemme kylväneet kuminaa härkäpavun, herneen, korianterin, ohran, kauran ja jopa sinilupiinin kanssa.

Haasteet

Kumina ja härkäpapuTulokset ovat olleet vaihtelevia. Parhaiten on onnistunut härkäpapu, herne ja korianteri, mutta valitettavasti huonoimmat tulokset ovat tulleet viljojen kanssa. Monet viljelijät ovat myös tehneet kokeiluja itse; Etelä-Suomessa he ovat useimmiten onnistuneet yhdistämällä härkäpavun ja kuminan. Toisaalta Pohjanmaalla härkäpapu ja kumina -yhdistelmä ei ole ollut yhtä menestyksekäs.

Yhdistettäessä kuminaa johonkin toiseen viljelykasviin, on ratkaistava kaksi haastetta. Ensinnäkin rikkakasvien hallinta tulisi ratkaista. Tämä tehdään joko yhdistämällä kumina kasviin, jolle käy samantyyppiset torjunta-aineet tai kylvämällä kumina myöhemmin, jolloin jää aikaa tehdä rikkakasvien torjunta ennen kuin kumina tulee esiin.

Toinen este on se, että kuminan tulisi kasvaa riittävästi ennen talven saapumista. Toisin sanoen kuminalla pitäisi olla mahdollisuus saada valoa riittävän varhain sen jälkeen, kun pääkasvi on korjattu. Se on onnistunut paremmin Etelä-Suomessa, jossa syksy jatkuu normaalisti pidempään.

Yhdistä korianteri ja kumina

Kumina ja korianteriMielenkiintoinen yhdistelmä on korianteri ja kumina. Siinä voi käyttää samoja rikkakasvien torjunta-aineita ja korianteri päästää myös läpi valoa, jolloin kuminan kasvu näyttää hyvältä. Korianterin viljelyssä haasteena on kuitenkin pitkä kasvuaika, joka on noin 125 päivää.

Aprim - syyskuminalajike

Pari vuotta sitten Tšekissä syntyi uusi kuminalajike. Sen nimi on Aprim ja sitä kutustaan syyskuminaksi. Tämä tarkoittaa, että Tšekeissä Aprim kylvetään viljan puimisen jälkeen ja seuraavana syksynä se voidaan korjata. Ei siis vuotta ilman satoa!

Caraway Finland on testannut Aprimia monella eri tavalla. Toisin kuin "normaali" kumina, Aprim ei aloita kukintaa perustamisvuoden aikana. Ennenaikainen kukinta tarkoittaa, että se ei enää tuota satoa, koska se on vuoden ikäinen. Valitettavasti Aprim talvehtii huonommin kuin tavallinen kumina. Toistaiseksi Aprim ei ole helppo viljeltävä, olemme kokeilleet mona eri tapoja ja variaatioita, mutta toistaiseksi emme ole onnistuneet! Mutta jatkamme kokeita.

Olemme vuosien mittaan nähneet, että kuminalla on potentiaalia tuottaa erittäin hyviä satoja - on vain löydettävä oikeat ratkaisut!

Kommentit