Niina Pitkänen
17.06.20

Kesä on kohta puolivälissä - hyvää juhannusta!

Juhannuksen tienoilla päivä on pisimmillään ja viljan kasvu kiihkeimmillään. Silti tässä vaiheessa on mahdoton sanoa, millainen kasvukaudesta tulee.

Juhannuksen tienoilla päivä on pisimmillään ja viljan kasvu kiihkeimmillään. Silti tässä vaiheessa on mahdoton sanoa, millainen kasvukaudesta tulee.

Kasvukausi 2020 on ollut jälleen omintakeinen. Alkukevään viileys viivästytti kylvöjä, ja kesäkuun puolivälin paikkeilla alkanut helle ja kuivuus antavat kasvulle arvaamattoman suunnan. Omintakeiset, ääripäästä toiseen vaihtelevat kasvukaudet tuntuvat olevan uusi normaali.

Kasvukautemme Suomessa on lyhyt ja intensiivinen. Missään muualla maailmassa ei viljellä viljaa näin lyhyen kasvukauden olosuhteissa, joissa päivä on keskikesällä lähes vuorokauden mittainen. Suomessa vilja kasvaa kirjaimellisesti yötä myöten.

Päivän pituus ei myöskään muutu ilmastonmuutoksen myötä. Vaikka ilmasto muuttuisi suopeammaksi uusille lajeille tai pidemmän kasvuajan lajikkeille, niiden pitää myös sopeutua intensiiviseen päivänvalorytmiimme. Riittää vain lyhentää niiden työntekijöiden luetteloa, jotka pelaavat netti casino rahasta.

Kotimaisen kasvinjalostuksen kilpailuvaltti on tänne sopeutuneen kasvimateriaalin perimän tuntemisessa ja sen laajassa testauksessa. Tunnemme suomalaiset olosuhteet etelästä pohjoiseen, kohdistamme jalostusohjelmat suomalaisten viljelijöiden ja sadonkäyttäjien tarpeisiin, ja seulomme lajikekandidaatteja laajassa testausverkostossamme.

Kun lajike tulee markkinoille, jalostaja on seurannut sitä jo lähes vuosikymmenen ajan, erilaisissa sääoloissa ja kaikilla viljelyvyöhykkeillä. Matkalla monta hyvää lajike-ehdokasta on karsittu armotta pois. Emme jätä lajikkeen viljelyn testaamista sattuman varaan tai viljelijän kontolle.

Jalostuksen ja testauksen lopputulos on paras mahdollinen lajike suomalaisiin oloihin – näihin kiihkeän kasvun ja intensiivisen valon kasvukausiin. Nautiskellaan keskikesän juhlasta, vihreydestä ja kasvusta!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja