Olet täällä

Trans Farm Oy täytti 30 vuotta - Juhlavuosi työn merkeissä

Suomessa menestyvistä erikoisviljelykasveista merkittävin on eittämättä kumina, joka on monella tapaa varsin erityislaatuinen kasvi. Sen käyttöhistoria on kiehtova ja juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse. Jäänteitä kuminasta on löydetty varhaisten ihmisasumusten lähistöltä jopa 5000 vuoden takaa.

Kuminan siementen (tai oikeammin hedelmien) käyttö rohdos- ja lääkekasvina sekä erityisesti mausteena synnytti Suomeen jo 1800-luvulla merkittävää vientitoimintaa. Tällöin käsin kerättyä villinä kasvanutta kuminaa toimitettiin laivarahtina vuosittain jopa satoja tonneja Keski-Eurooppaan.

Villikumina kesytettiin vähitellen ja sen peltoviljely lisääntyi vientimaissa niin, ettei kuminan keruu enää Suomessa kannattanut. Hieno kasvi unohtui monen vuosikymmenen ajaksi. Ei auttanut, vaikka suomalaisen maatalouden suurmies Göstä Grotenfelt kirjoitti Kuminan viljelysoppaan, jota lukiessa ei voi olla hämmästelemättä, kuinka moni neuvo ja näkemys on edelleen täysin käyttökelpoinen.

Matka maailmanmarkkinoille

Kuminan esiinmarssi peltoviljelykasvina alkoi 1990-luvun alussa, kun vientitoiminta käynnistyi uudelleen silloin ensiaskeliaan ottaneen Trans Farm Oy:n toimesta. Ensimmäiset kuormat toimitettiin Saksaan. Kuminat oli ostettu pääsääntöisesti hämäläistiloilta, joilla kuminaa oli ollut kasvussa pienillä kesantopinta-aloilla. Varsin pian tuli selväksi, että sopimusviljely tulisi olemaan vientitoiminnan tae, jolla pystyttäisiin vastaamaan kysyntään niin laadullisesti kuin määrällisestikin.

Kolmenkymmenen toimintavuoden jälkeen suomalainen Trans Farm Oy on maailman johtava kuminan sopimusviljelyttäjä. Kuminaa viljellään sadoilla suomalaistiloilla ja tuhansilla hehtaareilla. Suomalaista kuminaa viedään rekkakuormittain kaikille mantereille yhteensä noin 50 maahan. Vuosiin on mahtunut monenlaista, niin kasvua ja rakentamista kuin huomionosoituksia ja juhlahetkiä. Joskus on ollut kiperiäkin tilanteita, varsinkin, jos sadon määrä on ylittänyt tai alittanut kysynnän.

Maailmalla kumina on yksi käytetyimmistä mausteista. Sen maku on tuttu muun muassa leivässä, juustossa, makkaroissa ja alkoholijuomissa. Sen käyttö on erityisen runsasta Keski-Euroopassa ja Intiassa. Ei ole vaikeaa ennustaa, etteikö kuminan kysyntä säilyisi vakaana näillä väkirikkailla alueilla. Tutut maut ruuassa tuovat turvallisuutta ja lohtua, kun maailmalla myrskyää.

Juhlavuoden uudet tuulet

Trans Farmin merkkivuotta vietetään tällä erää työn merkeissä, kun juhlalliset ennakkosuunnitelmat jäivät pandemian jalkoihin. Juhlavuonna ovat puhaltaneet myös uudet tuulet, kun yritys päätti lähteä laajentamaan sopimusviljelyn liiketoimintamallia öljyhampun siemensadon tuotannolla. Tulevalla kasvukaudella näkee entistä useammin myös öljyhamppupeltoja, viljelijöiden kiinnostus uutta kasvia kohtaan on ollut varsin positiivista ja aktiivista.

Kuluneiden vuosien varrella kumina on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten tilojen viljelykierrossa. Sopimusviljelytilojen joukossa on huomattavan monia tiloja, joilla sopimus on ollut katkeamattomasti aina ensimmäisestä sopimusvuodesta lähtien. Ilahduttavinta on ollut huomata se, kun tilalla on tehty sukupolvenvaihdos, on uusi yrittäjä jatkanut edeltäjänsä tapaan kuminaviljelijänä. Saas nähdä, yltääkö öljyhamppu samaan. Kyvykkään ja innovatiivisen yrityksen johdolla se on erittäin mahdollista.

Partner: 

Kommentit