Olet täällä

Myrsky kaurapuurolautasella

Pienoinen myrsky yltyi kaurapuurolautasella viime syksynä, kun pari keskieurooppalaista kuluttajalehteä tekivät vertailua eri valmistajien aamiaistuotteista. Suomalaista tuotetta ei vertailussa ollut mukana, mutta muutaman tuotteen kauran alkuperämaaksi ilmoitettiin Suomi. Vilkas pohdinta syntyi siitä, kun muutaman tuotteen suomalaisesta kaurasta löytyi kemiallisia jäämiä. Jäämät tulkittiin aiheutuneen kasvusääteiden käytöstä. Toinen huomiota herättävä maininta oli korkea nikkelipitoisuus.

Pitääkö siis olla huolissaan?

Jäämät olivat pieniä ja kaukana EU:n asettamista rajoista. Nikkelille ei ole asetettu enimmäismäärärajaa. Ehkä ei siis tarvitse olla kovin huolissaan, koska laadultaan suomalainen raaka-aine täytti kirkkaasti lain vaatimukset.

Juttuja tulee ja juttuja menee. Toisaalta kauran vientiin panostetaan paljon ja suomalaisen kauran varaan on ladattu isoja suunnitelmia, sekä kansallisella tasolla että tietenkin yrityskohtaisesti. Silloin myös mielikuvahaitta on otettava vakavasti.

Kauran käyttö kasvaa, mutta niin kasvaa tuotantokin

Kauran elintarvikekäyttö kasvaa vahvasti monissa maissa. ”Suomi” uskoo, että meillä on mahdollisuus vastata osaltamme tähän kehitykseen viemällä jyviä ja tuotteita. Kauraa tuotetaan kuitenkin muuallakin ja elintarvikelaatuisen kauran viljelyyn panostetaan. Jos samaa laatua saa läheltä, niin pärjätäksemme kilpailussa meidän täytyy yhdessä päättää, mitkä ovat kilpailuvalttimme.

Pidetään se mistä on sovittu

Suomalaisen kauran maine on hyvä ja varmasti kestää pienet kolhut. Tärkeää on, että pidetään kiinni korkeasta laadusta ja sovituista toimintatavoista.

Kun viljakauppa tai viljelysopimus tehdään, ehdot hyväksytään molemmin puolin. Eli käytetään kasvinsuojeluaineita käyttöehtojen mukaisesti, sillä siten varmistetaan, että käyttö on turvallista viljelijälle, ympäristölle ja puuron syöjälle. Ja kun ollaan sovittu, ettei klormekvattikloridia (CCC) käytetä suurimokauran viljelyssä, niin se rajoitus täytyy hyväksyä, kun suurimokauran viljelyyn ryhtyy.  

Nikkeliä on suomalaisessa maaperässä kohtuullisen paljon ja se siirtyy maasta kasvin kaikkiin osiin. Siitä johtuu, että nikkeliä löytyy suomalaisesta viljasta hieman enemmän kuin muualla tuotetusta. Nikkelipitoisuuteen on vaikeampi vaikuttaa, mutta jäämiä ei raaka-aineessa tarvitse olla, jos niin yhdessä päätetään.  

 

Partner: 

Kommentit

Anonymous

Asiallinen artikkeli. Meidän viljelijöiden tehtävä on vaalia laatua, koska tuotamme raaka-aineen terveystuotteeseen. Toisaalta Raisio voisi edellyttää kauran viljelyssä, että kasvinsuojelutoimenpiteet tehdään minimaalisesti tai ainakin ohjeiden mukaan Samoin pitäisi edellyttää kuivauslämpötiloilta elintarvikekuivauksessa samaa lämpötilaa, kuin siemenviljan kuivauksessa. Tästä laadusta Raisio voisi maksaa tuottajalle lisähintaa. Ps. Kokonaiskolesterolini laski 21% , kun aloin syömään ensimmäiseksi aamulla kaurapuuroa ja sen kanssa mustikoita ja pientä määrää oliiviöljyä marjojenkera. Toki samaan aikaan olen voinut hiihtää paljon hienoilla hangilla. Hyvää tekemistä näin koronaaikaan:)
moravuo

Kiitos kommentista. Kauran kuivatuslämpötilan vaikutusta kauran laatuun on tutkittu vain vähän, mutta olet aivan oikeassa, että hellävarainen kuivatus maltillisella lämpötilalla on tarkoituksenmukaista. Liian korkea lämpötila ja lämpötilan nopea nosto vaikuttaa jonkin verran kuoriutuvuuteen eli kuori irtoaa huonommin. Myös ytimen laatuun on todettu lämpötilalla olevan vaikutusta. Toki myös kasvukauden olosuhteilla on merkitystä kuoriutuvuuteen. Mutta kuten sanottu, mielenkiintoinen asia ja olisi myös mielenkiintoinen selvittää tarkemmin.
EVP viljelijä

Sopimustuotannossa voi määritellä sopivat vaatimukset ja maksaa kohtuullinen korvaus viljelijälle, jos tulee lisäkustannuksia. Hyvä, että "ikävistäkin" asioista keskustellaan näin sivistyneesti. Asiat pysyvät oikeissa mittasuhteissa. Kiihkoilun voikin jättää poliitikoille.
C-man

Pääsääntöisesti puhutaan että laatuvastuussa olisi vain alkutuotanto siis viljeliä. Kuitenkin on niin että suurimmat hyödyt kerää teollisuus / välittäjät kun sekoitellaan hyvälaatuista ja huonompilaatuista tavaraa keskenään, ja yritetään markkinoida se hyvälaatuisena eränä markkinoille.Tällaisesta seuraa vääjäämättä että jossain vaiheessa paljastuu ettei koko erä olekkaan sitä mitä on tilattu.Silloin alkaaa voivottelu että kun alkutuotanto ei taaskaan ole hoitanut hommiaan rehdisti. Tais olla -80 lukua kun oli hirveä haloo A-vitamiinista lähinnä maksassa. Seuraus se että maksanmyynti romahti ja A-vitamiinia ei tahdo saada mistään kaupoista eikä apteekeista, kuitenkin kansasta suuri osa potee A-vitamiinin puutosta. On paljastunut että kohun aiheutti yhdestä näyteestä löytynyt ohjeasvoja suurempi pitoisuus (liekkö arvo edes kohdillaan vert. D-vitamiinin tarve / suositus ). Väitetään että näytettä olisi manipuloitu ennen tutkimista. Kaikessa olisi puututtava siihen että moraali olis oikeasti kunnossa, omavalvonta ja muita seuranta raportteja saadaan muokattua sellaiseksi että kaikki näyttää hyvältä.