Hannes Höykälä
29.03.21

Onko ohran tautitorjunnassa tapahtumassa vallankumous?

Voiko säästämällä ajokerran tienata enemmän suuremmalla sadolla?

Vastaus on kyllä, todistetusti voi tienata enemmän kuin ennen tekemällä vähemmän töitä! Harvemmin tällainen yhtälö on mahdollista. Mutta totta se on, on mahdollista vähentää yksi ruiskutuksen ajokerta tai urakointikustannuksia ja tehdä silti enemmän rahaa viivan alle kuin aiemmin. Kuulostaa aika uskomattomalta, mutta 4 vuoden koesarjassa on pystytty osoittamaan tämä ohran kasvitautien torjuntakokeissa.

Voiko säästämällä ajokerran tienata enemmän suuremmalla sadolla?

Vastaus on kyllä! Todistetusti voi tienata enemmän kuin ennen tekemällä vähemmän töitä! Harvemmin tällainen yhtälö on mahdollista, mutta totta se on. On mahdollista vähentää yksi ruiskutuksen ajokerta tai urakointikustannuksia, ja tehdä silti enemmän rahaa viivan alle kuin aiemmin. Kuulostaa aika uskomattomalta, mutta neljän vuoden koesarjassa tämä on pystytty osoittamaan ohran kasvitautien torjuntakokeissa.

Uuden ajattelun taloudellinen kilpailukyky

Käytännössä siis ruiskuttamalla Priaxor -tautiaine jo ohran rikkakasviruiskutuksen yhteydessä on pystytty säästämään erillinen tautitorjunnan ruiskutusajokerta lippulehtivaiheessa. Silti saavutettiin korkein satotaso, johon ylsi käytännössä vain paras verrannevalmiste ruiskutettuna erillisenä tautiainekäsittelynä.

Kun asiaa tarkastellaan taloudellisesti tarkemmin, huomataan parhaan verrannevalmisteen annoksen olleen +33 % suurempi kuin Priaxorin T1 -käsittelyn. Kun tiedostetaan valmisteiden litrahinnan liikkuvan suhteellisen samoissa lukemissa, on selvää, että Priaxor -käsittely tuli myös ainekustannukseltaan halvemmaksi, ero noin 10 €/ha luokkaa. Kun tähän lasketaan vielä ruiskutuskustannus yleisen koneurakointitaksan mukaan, paikallisesta hintatasosta riipuen muutama euro alle 20 €/ha, parhaaseen verrannevalmisteeseen nähden Priaxor -käsittelyn tuotto oli vajaa 30 €/ha (alv.0%) parempi.

Ruiskuttaako tauteja vai ollako ruiskuttamatta?

Ylipäätään erittäin mielenkiintoista faktaa on, että suuri osa viljelijöistä ei tee kasvitautien torjuntaruiskutuksia ollenkaan.

Toki on ymmärrettävää, että joitakin tilallisia mietityttää erillisen ruiskutusajokerran tallaustappio myöhemmin kasvukaudella, jos ruiskun puomisto ei ole kovin leveä. Toista saattaa mietityttää koneurakoitsijan käytöstä syntyvät ylimääräiset kustannukset. Osalla eläintiloista kyse voi olla puhtaasti ajankäytöstä, sillä kiireisenä kesäaikana ei vaan tunnu aika riittävän ruiskutuksia tekemään. Tilakokojen kasvettua myös kasvinviljelytiloilla kertyy paljon erilaisia toimenpiteitä kasvukaudella tehtäväksi, eikä silloinkaan aina aika tunnu riittävän, varsinkin, kun erityisesti ruiskutusten suhteen sääolosuhteet voivat luoda haasteita.

On hyvin ymmärrettävää, että lähtökohtia on erittäin monenlaisia, mutta monivuotisten kokeiden tulokset tarjoavat monelle ratkaisun: Tehdä ohran kasvitautien torjuntaruiskutus jo rikkakasvien torjunnan yhteydessä, korrenkasvun alussa, T1 -vaiheessa. Tällöin ei synny erillistä ruiskutusajokertaa, mutta päästään nauttimaan kasvitautien torjuntaruiskutuksen tarjoamasta mahdollisuudesta isompaan tuottoon!

Löytyy tietysti viljelijöitäkin, joiden mielestä taloudellisten näkökulmien mukaan kasvitautien torjunta ei ole kannattavaa.

Jos lukuja pyörittelee päässään yksinkertaistaen taloudellista näkökulmaa, helpoimmin se käy ajattelemalla viljan hinta vaikkapa 150 tai 200 €/tn (alv.0%). Tämähän merkitsee, että jokainen 100 kiloa hehtaarilta saatua lisäsatoa tarkoittaa siis bruttona myyntituloa 15 tai 20 €/ha. Tästä, kun pyöräyttää mielessään alemmalla viljanhinnalla myyntitulon 250 kilolle tai korkeammalla hinnalla 200 kilolle per hehtaari, päästään lukemaan, joka on liki 40 €/ha. Tämä käytännössä kattaa hyvin Priaxor T1-vaiheen ainekustannukset.

Kun otetaan vertailun vuoksi koesarjan kolmivuotiset tulokset, jossa koejäsenet ovat identtisiä, Priaxor -ruiskutuksella saavutettiin keskimäärin 749 kg lisäsatoa hehtaarilta vuosina 2018-2020. Tämä siis tarkoittaa edellä mainituilla viljanhinnoilla laskettuna, että olisi tienattu noin 75-115 €/ha/vuosi, kun ainekustannukset on vähennetty.

Valitettavasti kaikki koejäsenet eivät olleet identtisiä vuoden 2017 kokeessa, joten sitä ei voitu suoraan yhdistää tuloksiin. Sadonlisien trendi ja järjestys koejäsenten välillä pysyi samana myös vuonna 2017, jolloin oli märkä kasvukausi ja suurempi tautipaine. Niissä olosuhteissa kovassakin tautipaineessa Priaxorin T1 -vaiheen ruiskutus esiintyi edukseen tuottaen jopa 2160 kiloa sadonlisää hehtaarilta.

Onko halpa ostohinta taloudellista tuottoa tärkeämpää?

Taloudellisten tunnuslukujen pyörittely on mielenkiintoista ja siihen on monilla erilaisia näkökulmia. Monesti kaupallisella puolella vastaan tulee pelkkien hehtaarikustannusten vertailu, joskus päätöstä tehdään kymmenien senttien erolla, ja toisinaan muutaman euron erolla kilpaileviin valmisteisiin. Se tietysti pitää paikkansa, mikäli verrattaan identtisesti samaa tuotetta eri ostopaikkojen välillä. Monesti unohdetaan tehokkaamman tuotteen tuomat euromääräiset hyödyt. Todellisuus on erittäin raadollista monivuotisten koetulosten perusteella taloudellista näkökulmia pyöriteltäessä.

Kysymys kuuluu, kannattaisiko viljelijän ruiskuttaa jotain muuta valmistetta kuin Priaxor, jos halvalla saa?

Mikäli viljanhintana käytetään esimerkiksi mallasohran 170 €/tn (alv. 0%) ja Priaxor on antanut 100 kg enemmän satoa hehtaarilta ja ruiskutusajokerralle käytetään laskennallista 18 €/ha (alv.0%), ollaan yhteensä 35 €/ha. Tämä on lähellä Priaxorin hehtaarikustannusta. Yksinkertaistettuna, mikäli satoero tuloksissa on enemmän kuin 100 kg/ha Priaxorin hyväksi, tarkoittaa se yksinkertaisuudessaan, että vaikka verrannevalmisteen olisi saanut veloituksetta, kannattaisi paremman taloudellisen tuoton puolesta silti ostaa Priaxor normaaliin hintaan. On syytä muistaa, että kaikki koejäsenet olivat koesarjassa kannattavia verrattuna käsittelemättömään.

Nyt on siis mahdollisuus aidosti valita tautien torjuntaratkaisu myös muun kuin pelkän purkin hinnan perusteella, koska enää ei välttämättä tarvitse käydä koetulosten mukaan tekemässä erillistä ruiskutusta lippulehtivaiheessa erikseen. Voidaan hyvin valita kannattava ratkaisu, joka antaa lisää vapautta nauttia kauniista Suomen kesästä tai vaihtoehtoisesti tehdä muita töitä, ja joka tapauksessa pienentää työmäärää. Elämä on aina valintoja, joista jokainen valitsee itselleen mielekkäitä ratkaisuja.


Katso video ja lue lisää Priaxorista.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja