Olet täällä

Olisiko nyt aika laatia Toimintasuunnitelma Utaretulehduksia vastaan?

Luodaan yhdessä 360 asteen näkökulma utareterveyteen.

Yksi suurimmista maidontuotannon tulosta alentavista tekijöistä on heikko utareterveys. Lähtötilanteen kartoitus, oikeiden toimenpiteiden valinta ja niiden huolellinen toteuttaminen ovat avaintekijät jokaisen tilan utareterveyden edistämiseen. Tulehdusten ehkäiseminen antaa parhaan tuloksen, tällöin säästyvät erilleenlypsetyn maidon kulut ja vaiva sekä utareneljänneksen uudellensairastumisen riski seuraavalla lypsykaudella.

Tutkimukset osoittavat, että ilman käsineitä suoritettu lypsy lisää bakteerien kulkeutumista lehmästä toiseen 75 %. Käyttämällä käsineitä suojaat siis itseäsi, mutta myös lehmiäsi bakteereilta!

Utareterveyden ja maidon hygienian kannalta on myös oleellista valita oikea puhdistustapa ja -aine vedinten pesuun ennen lypsyä. Olipa kyseessä automaattinen tai perinteinen lypsytapa, on vedinten esikäsittely ja –pesu suoritettava joka kerta tarkasti. Erityisesti vedinten pesuun tarkoitettu saippua irrottaa likaa ja pehmentää vetimen ihoa sopivasti ennen lypsysuoritusta. Vaahtoavalla pesuaineella saadaan lisää tehoa puhdistukseen. Utareiden esikäsittelyssä on tärkeää huomioida myös meijerin asettamat vaatimukset esikäsittelyaineille.    

Bakteerien leviämistä voidaan ehkäistä desinfioimalla lypsyrätit, laitteistot, jalkineet ja tuotantotilojen pinnat tarvittaessa. Desinfioivaa tuotetta valitessa on tärkeää huomioida ympäristövaikutukset ja käytön turvallisuus. Tehoaineena voidaan käyttää esimerkiksi vetyperoksidia, joka tehoamisen jälkeen hajoaa vedeksi ja hapeksi, eli se on biohajoava ja ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Lypsinten ”dippaaminen” desinfiointiaineessa jokaisen lehmän jälkeen on työläs, mutta hyvin tehokas toimintatapa. Automattilypsyssä lypsimen desinfiointi lehmien välillä onnistuu vaivattomasti ja tarkasti, kun käytössä on oikeat tuotteet ja yhteensopivat laitteet.

Kiinnitä huomiota kaikkiin kumiosiin

Kumiosien kunto heikkenee eikä ensimmäisiä muutoksia kumin pinnalla pysty omin silmin näkemään. Kun letkut alkavat silminnähden hapertua, on kuluminen päässyt jo todella pitkälle. Laadukas letku niin asemalla, kuin parressakin ohjaa lypsimen oikealle paikalleen lypsyn aikana ja edesauttaa maidonvirtausta utareesta.

Karjan vedinten koko ja muoto muuttuvat jalostuksen myötä, eikä se vanha ja tuttu nännikumi välttämättä enää olekaan se paras. Nännikumien valintaa helpottamaan voimme toteuttaa tilallesi vedinten mittauksen. Mittauksen perusteella valitsemme yhdessä parhaan nännikumin valikoimastamme.

Valitsemalla oikeankokoiset, laadukkaat ja kestävät kumiosat karjallesi otat harppauksen kohti parempaa utareterveyttä!

Utareet puhtaana makuulla ja lypsyllä

Parhaan suojan vetimelle lypsyjen välillä antaa laadukas vedinkastoaine. Tilakohtaiset ominaisuudet navettaympäristön puhtauden, ilmanvaihdon, lypsytavan ja vedinten kunnon suhteen vaikuttavat sopivimman tuotteen valintaan. Tärkeintä on selvittää riittävän tarkasti, millä tasolla utareterveys tilalla on ja mitkä bakteerit aiheuttavat ongelmia. Tutkituttamalla utaretulehduksia aiheuttavat bakteerit, saadaan selville, ovatko ongelmat ympäristöperäisiä vai tarttuvia.

Oikean tehoaineen valinta määräytyy bakteeriprofiilin myötä. Jos utaretulehdusten lääkehoidot ovat maltillisella tasolla (vuodessa alle 10 % lehmistä) ja soluluku karjassa on jatkuvasti alle 150 000, voi valita tuotteen, joka sisältää laadukkaita ihoa hoitavia aineita. Tehokkaammin desinfioivaa vedinkastoa kannattaa käyttää, jos utaretulehduksia esiintyy enemmän.

Monipuolisesta valikoimastamme löytyy tehokas ja toimiva vedinkasto sinunkin karjallesi!

Mittaamalla ei tarvitse arvailla!

Nykyaikaiset lypsylaitteistot tarjoavat tietoa maidon laadusta ja karjan terveydestä enemmän kuin keskivertokarjaihminen pystyy päivässä käsittelemään. Perinteisiinkin lypsyjärjestelmiin on mittausapua saatavilla perinteisen lettupannun lisäksi myös kannettavan solulaskurin muodossa. Jos utareterveys uhkaa aiheuttaa harmaita hiuksia, kannattaa tutustua tähän erittäin nopeaan ja tarkkaan laitteeseen. Laskurilla selviää soluluku tankkimaidosta tai lehmäkohtaisesti muutamassa minuutissa.

Jatkuva seuranta auttaa ennaltaehkäisemään tulehduksia!

Makuuparsien puhtaudella on ratkaiseva vaikutus utareterveyteen

Silloin kun lehmä ei ole lypsyllä tai syömässä, sen pitäisi olla makuulla. Makuuparressa olosuhteet ovat oivalliset bakteerien kasvulle ja leviämiselle. Puhtaanapito ja kuivitus ovat rutiineja, joista ei sovi luistaa yhtenäkään päivänä.

Jos utaretulehdusbakteerit ovat ympäristöperäisiä, ei tavallinen peruskuivitus riitä. Silloin avuksi kannattaa ottaa makuuparsien kuivadesinfiointi. Jauheen voi sekoittaa vaikkapa kutterin sekaan ja siten sen levitys hoituu normaalin kuivituksen ohessa. Käyttämällä erillistä kuivikkeenlevitintä saavutetaan kuitenkin tarkempi ja tehokkaampi lopputulos.

Levittämällä säännöllisesti hyvälaatuista kuivadesinfiointijauhetta pidät bakteerit kurissa myös makuualueella!

Olemme miettineet eri vaiheita kohti parempaa utareterveyttä ja me haluamme auttaa sinua sopivilla ratkaisuilla optimoimaan ja turvaamaan maidontuotantoasi.

Aloita Utareterveyden Toimintasuunnitelman laatiminen täältä!

Partner: 

Kommentit