Olet täällä

Automaattista erälypsyä VMS-lypsyrobotilla

Haluan kasvattaa karjakokoa. Miten tuotan enemmän maitoa pienemmillä kustannuksilla ja työvoimalla? Miten kasvatan karjakokoa hallitusti tai miten järjestän kolmannen lypsykerran eniten lypsäville? Erälypsy lypsyrobotilla saattaa olla tilallesi sopiva vastaus näihin kysymyksiin!

Automaattista erälypsyä

DeLaval esitteli lokakuun alussa uuden lypsytavan, jossa on yhdistetty VMS V300-lypsyrobotilla tehtävä automaattilypsy erälypsyyn. Järjestelmässä on yhdistetty asemalypsyn ja automaattilypsyn parhaat puolet.

Asemalypsy on joustava tilaratkaisujen suhteen. Lehmät tuodaan lypsypaikalle ihmisen ohjaamana, joka mahdollistaa olemassa olevien rakennusten yksinkertaisen hyödyntämisen. Kaksi tai kolme lypsykertaa päivässä on helppo järjestää. Robotit voidaan ryhmitellä riviin tai hevosenkengän muotoon käytettävissä olevan tilan mukaan.

Parsien kuivitus tehdään lehmien ollessa lypsyllä, joten se sujuu huomattavasti nopeammin kuin lehmien ollessa parsissa.

Yksinkertainen toteutus

Yksi erälypsyn vahvuuksia on yksinkertaisuus. Ruokinta voidaan toteuttaa kuten asemalypsynavetassa. Ruokinnan väkevyys ei ole ratkaiseva eläinliikenteeseen vaikuttava tekijä. Samaa asemalypsyssä sovellettua ruokintaa voidaan toteuttaa myös VMS-erälypsyssä. Robotissa annetaan pieni houkutusannos, joka lisää lypsykapasiteettiä.

Erälypsy yksinkertaistaa navettatöiden toteuttamista, mikä on erityisen tärkeää vierasta työvoimaa käytettäessä. Lypsy on käynnissä vain tiedossa olevina lypsyaikoina. Muun ajan laitteet ovat pysäyksissä ja esimerkiksi yöaikaan ei ole laitteista johtuvaa tarvetta valvoa navetan tapahtumia.

VMS V300 sopii myös erälypsyyn - löytää vetimet ilman opetusta

VMS V300-lypsyrobotti sopii erinomaisesti myös erälypsyyn. InSight-kiinnitys löytää vetimet eikä tarvitse opetusta. Kunnollinen esikäsittely erillisellä kupilla valmistelee lehmän lypsyyn ja maito alkaa virrata heti lypsimen kiinnityttyä. InControl-hallinta antaa käyttäjälle joustavan mahdollisuuden ohjata lypsyä ja robotin toimintaa.

VMS V300-lypsyrobotin kapasiteetti on jopa 3500 kiloa vuorokaudessa, joten se sopii erinomaisesti myös erälypsyyn. Lisäksi kaikki VMS:n lisävarusteet ovat käytettävissä, joka antaa uusia ulottuvuuksia lehmien seurantaan.

Erälypsy sopii yli 300 lehmän karjoille

Erälypsyssä robotti pystyy lypsämään kokemustemme mukaan 8-9 lehmää tunnissa. Sopiva karjakoko erälypsyratkaisulle on 300 lehmästä ylöspäin. Sopiva ryhmäkoko suunnitellaan lypsykapasiteetin mukaan niin, että käynti lypsyllä kestää korkeintaan tunnin. Järjestelmän laajentaminen myöhemmin on yksinkertaista toteuttaa, kunhan se huomioidaan suunnittelussa.

 

Katso lyhyt VMS-erälypsyn videoesittely

Partner: 

Kommentit