Olet täällä

Edullisin kalkitus on säännöllinen kalkitus

Fosforin ja typen hinta on tuplaantunut vuodessa, mutta kalkituskustannus on pysynyt jotakuinkin ennallaan. Kalkin osuus maatilojen tuotantokustannuksista tulee ensi vuonnakin olemaan noin 5 prosenttia ja sillä tehdään perusta kaikille muille ostopanoksille sekä oman työn tuloksille.

Maatilojen talous on ollut pitkään tiukoilla ja nyt koronan mainingeissa kustannuspaine on kasvanut entisestään. Energian hinnannousu on vetänyt mukanaan muitakin tuotantopanoksia ja Maailmanpankki ennustaa, että energia ja lannoitteet ovat kalliita myös ensi vuonna.

Usein ajattelemme helposti, että nyt ei kalkita, koska talous on tiukoilla eikä ylimääräistä rahaa ole. Todellisuudessa asia on kuitenkin päinvastoin: menemme koko ajan kohti tilannetta, jolloin ei ole enää varaa olla kalkitsematta tai huolehtimatta maan peruskunnosta.

Huonoon pH-tasoon lannoittaminen on käytännössä enemmän tai vähemmän ajan ja rahan tuhlaamista. Siihen ei ole enää kenelläkään varaa eikä luontokaan kiitä ojaan valuneista ravinteista.

Kalkin osuus maatilojen tuotantokustannuksista on noin 5 prosenttia

Karkeasti voidaan arvioida, että fosforin ja typen hinta on tuplaantunut vuodessa, mutta kalkituskustannus on suunnilleen ennallaan. Energian kallistuminen vaikuttaa vääjäämättä kaikkeen, mutta onneksi kalkki ja siihen liittyvät palvelut käyttäytyvät kuumentuneeseen maailmanmarkkinaan verrattuna maltillisesti.

Kalkin osuus kaikista maatilojen tuotantokustannuksista tulee ensi vuonnakin olemaan noin 5 prosenttia ja samalla sillä tehdään perusta kaikille muille ostopanoksille ja oman työn tuloksille.

Kasveille tärkeät pääravinteet typpi, fosfori ja kali, liukenevat kasvin käyttöön vasta pH-tasolla 6,5. Sitä happamemmissa olosuhteissa ravinnehukka voi olla jopa 30 prosenttia. Se, paljonko ravinteita menetetään, vaihtelee eri olosuhteissa. Varmaa kuitenkin on, että happamassa maassa tulee tappioita, joten kannattaa laskea paljonko 10 prosenttia tai 30 prosenttia tarkoittaa oman tilan lannoiteostoissa.

Pelloilla kalkitus, ojitus ja rakenne on pidettävä kunnossa jatkuvasti

Kalkituksessa ja yleensäkin peruskunnon hoitamisessa on hyvä huomioida, että peruskunto on pellollakin peruskuntoa. Sitä ei luoda hetkessä eikä se ehdi mukaan nopeisiin hinta- tai olosuhdevaihteluihin. Niillä lohkoilla, joista satoa halutaan ottaa, on kalkitus, ojitus ja rakenne pidettävä hyvänä koko ajan. Kun peruskunto on olemassa, lannoitusta, lajikkeita ja muita panostuksia voidaan säätää vaikka markkinan mukaan — ja toisaalta pelto on vahvempi myös kuivuutta tai märkyyttä vastaan.

Hyvä pH ja muu peruskunto on kannattavan viljelyn ehdoton edellytys ja viljelijälle kuin pankki. Se mahdollistaa pellon hallinnan, säästämisen tai voimakkaan panostuksen tilanteen mukaan ja pelto vastaa niin kuin sinne huudetaan.

Nordkalkin kalkkituotteista hyödyt monella tavalla

  • Kalkitus toimii myös talvella.
  • Kalkituksella saat jopa 25 % lisää satoa.
  • Kalkkikivi on puhdas raaka-aine.
  • Palveluumme kuuluu paikallinen kuljetus ja osaava levitysurakoitsija.

Nyt jos koskaan kalkitus kannattaa ja edullisin kalkitus on aina säännöllinen kalkitus.

Nordkalk on kalkkikivialan johtava yritys kotimarkkinoillaan.

Lue lisää Nordkalkin kalkkituotteista:

 

Blogin kirjoittajat:

Mika Erkkilä
Myyntipäällikkö,
Pohjois-Suomi
Jan Drugge
Myyntipäällikkö,
Etelä-Suomi
Partner: 

Kommentit