Olet täällä

Kasvinviljely

Käyttäjän akselsson kuva
Kalle
Erkkola
Torstai
07/10/2021

Luonnonvarojen rajallisuus ja tavoitteet yhä kestävämpiin liiketoimintamalleihin ovat saaneet monet yritykset panostamaan kiertotalouteen. Kiertotaloudessa hyödynnetään eri tuotannoissa syntyviä sivuvirtoja, joita aiemmin leimattiin jätteiksi, mutta jotka lähemmässä tarkastelussa muuttuvat entistä useammin hyödyllisiksi, joko sellaisenaan käytettäväksi tai sopiviksi raaka-aineiksi uuteen prosessiin.

Käyttäjän LindAnni kuva
Annica
Lindfors
Maanantai
04/10/2021

Kiertotalous on laaja käsite, jonka mukaan lineaarisesta kulutusmallista siirrytään jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen. Kiertotaloudessa materiaaleja hyödynnetään tehokkaasti ja kestävästi ja ne pysyvät kierrossa pitkään ja turvallisesti.

Käyttäjän Kari Kiltilä kuva
Kari
Kiltilä
Maanantai
27/09/2021

Viljojen puinnit ovat aivan loppusuoralla ja ohrat on pääsääntöisesti puitu. Ohran sato on jäämässä pienimmäksi runsaaseen kolmeenkymmeneen vuoteen, Luken arvion mukaan noin 1,1 miljoonaan tonniin eli 22 % viimevuotista pienemmäksi.  Myös useimmat viljaliikkeet ovat omien, eri puolilta maata saatujen, havaintojen perusteella päätymässä samaan suuruusluokkaan.

Käyttäjän moravuo kuva
Minna
Oravuo
Maanantai
13/09/2021

Yle uutisoi pari viikkoa sitten, että maailman eliölajista 30 prosenttia uhkaa katoaminen. Uutinen on vain yksi esimerkki viime aikojen pohdinnasta luonnon monimuotoisuuden vähentymisestä. Raportteja, tutkimustuloksia ja mielipiteitä eläinten ja kasvien lajikirjon supistumisesta laaditaan yhä nopeampaan tahtiin.

Käyttäjän venla.jokela kuva
Venla
Jokela
Maanantai
06/09/2021

Ympäristökorvaukseen sitoutuneet tilat ovat velvoitettuja ottamaan maasta ns. Perustutkimuksen vähintään viiden vuoden välein. Perustutkimus on nimensä mukaisesti vasta perusta maan kasvukunnon selvittämiseen. Kun seuraava näytteenottoaikasi lähestyy, niin mitä jos ottaisit tällä kertaa laajemman analyysipaketin?

Käyttäjän Hanna.z kuva
Hanna
Mäkinen
Maanantai
23/08/2021

Maatila tarjoaa jyrsijäkannoille hyvät elinolosuhteet, sillä niistä löytyy pesimiseen sopivia lämpimiä paikkoja sekä ympärivuotista ruokaa. Rehu- ja viljavarastot ovat käytössä nykypäivänä lähes ympärivuotisesti, koska viljan myyntiä jaksotetaan. Syksyisin jyrsijäpopulaatiot hakeutuvat helposti näkyville paikoille; sisälle rakennuksiin. Tämä perinteisesti herättää tilalliset siihen, että on aika ryhtyä arvioimaan jyrsijäkannan kokoa ja sopivaa torjuntaa.

Käyttäjän mmalin kuva
Mika
Malin
Keskiviikko
11/08/2021

Rakennekalkituksessa tavoitteena on parantaa savimaan mururakennetta pitkäaikaisesti. Kun vedenläpäisevyys paranee ja pH nousee, ovat ravinteet pellolla kasvien saatavilla ja pienempi osa niistä huuhtoutuu vesistöihin.

Käyttäjän jylham kuva
Mikko
Jylhä
Maanantai
02/08/2021

Olen kotoisin pieneltä lypsykarjatilalta, saanut maatalousalan koulutuksen sekä työskennellyt toistakymmentä vuotta Hankkijalla ja parikymmentä vuotta Nordkalkilla. Kun vanhempani luopuivat lehmistä, viljelin vielä kotitilani peltoja aika pitkään omiin nimiini. Minua voi siis mielestäni pitää aika lailla ”perusjunttina”, hyvässä ja pahassa.

Käyttäjän iinahai kuva
Iina
Haikarainen
Maanantai
26/07/2021

Edustavasti otettu viljavuusnäyte hyödyttää viljelijää eniten. Tällöin saadaan selville peltolohkon todellinen ravinnetaso, ja lannoitus sekä kalkitus osataan suunnitella viljelykasvin tarpeiden mukaan.

Käyttäjän anne kuva
Anne
Kerminen
Keskiviikko
23/06/2021

Oikea tieto on voima, joka luo uutta ajattelua ja mahdollistaa tehokkaan toiminnan kehittämisen. Viimeisten vuosikymmenten aikana uutta tietoa on kertynyt paljon, mutta ehkä vielä merkittävämpää on, että keinot tiedon jakamiseen ovat laajentuneet käsittämättömästi. Farmit on ollut edelläkävijänä uuden ja oikean tiedon välittämisessä suomalaisille viljelijöille jo vuosikymmeniä.

Sivut