Olet täällä

Kumina

Käyttäjän Dan_Kjallberg kuva
Dan
Kjällberg
Torstai
04/11/2021

Elämme aikaa, jolloin ilmastoasioista keskustellaan laajasti sekä maailmanlaajuisesti että Suomessa. Eikä syyttä, useimmat ihmiset ovat huomanneet, että säämme on aikaisempaa lämpimämpi, on pitkiä joko täysin kuivia tai sateisia kausia, myrskyjä on yhä useammin, valkoiset talvetkaan eivät ole enää itsestäänselvyys. Kaikkea vastaavaa on tapahtunut toki ennenkin, mutta nyt sää vaihtuu äärimmäisyydestä toiseen paljon aikaisempaa useammin.

Käyttäjän kalkki kuva
Sari
Yli-Savola
Torstai
19/08/2021

Jo varhain maanviljelyn historiassa huomattiin yksipuolisen viljelykierron olevan pahasta. Sadon määrä ja laatu heikkeni, kun maa väsyi. Elvytystä uupuneen maan ongelmiin haettiin kesannoinnista ja eri kasvilajien viljelystä vuorovuosin sekä kaskiviljelystä. Huomattiin pian, että viljan vuorottelu muiden kasvilajien kanssa auttoi pitämään kasvitauteja ja tuholaisia kurissa. Maan kuohkeus parani ja etenkin palkokasvien jälkeen vilja kasvoi erityisen hyvin.

Käyttäjän kalkki kuva
Sari
Yli-Savola
Tiistai
15/12/2020

Suomessa menestyvistä erikoisviljelykasveista merkittävin on eittämättä kumina, joka on monella tapaa varsin erityislaatuinen kasvi. Sen käyttöhistoria on kiehtova ja juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse. Jäänteitä kuminasta on löydetty varhaisten ihmisasumusten lähistöltä jopa 5000 vuoden takaa.

Käyttäjän Dan_Kjallberg kuva
Dan
Kjällberg
Keskiviikko
11/12/2019

Kumina on merkillinen viljelykasvi! Se eroaa muista kasveista monin tavoin. Se on monivuotinen, eikä tuota satoa ensimmäisenä vuonna. Se on rakenteeltaan erilainen kuin esimerkiksi viljat, sillä se kuuluu sarjakukkaiskasvien heimoon. Tämän vuoksi kuminan viljelyssä ei ole käytettävissä yhtä paljon ja yhtä tehokkaita torjunta-aineita kuin viljanviljelyssä on.

Käyttäjän kalkki kuva
Sari
Yli-Savola
Tiistai
28/08/2018

Vaikka jokaisena satovuotena saadaan viestejä niin huippusadoista kuin ennakko-odotusta matalammistakin sadoista, kuuman ja kuivan kesän jäljiltä kuminan kokonaissato näyttää muodostuvan varsin kohtuulliseksi.