Sami Saarikettu
12.07.12

Vuodet eivät ole veljeksiä

Niinhän sitä sananlaskukin sanoo, että vuodet eivät ole veljeksiä ja sen olemme saaneet taas tänä keväänä ja kesänä huomata. Kevään kylvöt olivat pahasti myöhässä ja jopa juhannusviikolla joillakin oli homma vielä kesken haasteellisten olosuhteiden takia. Myös ensimmäisellä rehunkorjuulla monet saivat taistella luonnonvoimia vastaan.

Kesäkuun alun sateet pehmittivät paikoin pellot pahoin ja sateet kiusasivat myös rehunteon aikaan. Nykyään sään ennustaminenkin tuntuu olevan tosi haasteellista ja paikallisia kuuroja on vaikea ennustaa tarkkaan.

Märissä ja haasteellisissa olosuhteissa pitää huolehtia rehun riittävästä happamuudesta, hapettomuudesta ja hygieenisyydestä. Happamuudessa on huolehdittava tarpeeksi nopeasta pH:n laskusta, jotta virhekäymisiltä vältytään. Tässähän tehokkain vaihtoehto on valita Kemiran AIV-tuotteet, jotka sisältävät pH:ta nopeasti laskevaa muurahaishappoa. Hapettoman tilan aikaansaamiseksi on huolehdittava rehumassan riittävästä tiivistämisestä, siilon tarpeeksi nopeasta peittämisestä ja hyvästä painotuksesta. Hygieenisyyden ylläpitämiseksi on huolehdittava, ettei rehuun pääse epäpuhtauksia, maata tai lietteen jäämiä. Vuosien aikana AIV-tuotteet ovat saaneet paljon kiitosta. Yksikin isäntä sanoi, että AIV:n hankinta on joka vuosi tilan tärkein hankinta; sillä varmistetaan säilörehun laatu seuraavalle talvelle ja keväällä siilot eivät lämpene.

Vaikka rehumassat ovat lisääntyneet ja vuorokaudessa rehua tehdään jopa toistasataa hehtaaria, laadusta ei tingitä. Niinhän se vain menee, että hyvällä ja laadukkaalla säilörehulla voidaan tehdä tulosta. Ruokintaa on aina helpompi rakentaa hyvän säilörehun ympärille. Huonolaatuinen säilörehu tulee maksamaan talven aikana moninkertaisesti. Jo aikoinaan viisas mies, joka sai Nobelin palkinnon vuonna 1945, sanoi: ”Kun säilörehua tehdään, on siitä tehtävä mahdollisimman hyvää” (Artturi Ilmari Virtanen).

Hyvää kesän jatkoa ja poutakelejä toiselle rehunteolle toivottaen!

Sami Saarikettu, Kemira Oyj

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja