Eija Paronen
29.10.12

Tylyjä faktoja metsävakuuttamisesta

Julkisuudessa on viime aikoina ollut usein esillä otsikko ”Metsävakuutusten hinnat nousussa”. Perustelut moisille hinnan korotuksille ovat varmasti tarpeen. Vuoden 2011 viralliset tilastot saattavat auttaa ymmärtämään paremmin hintojen korotuspaineita. Seuraavassa hieman faktoja metsävakuuttamisesta Suomessa.

Finanssialan Keskusliiton keräämän metsävakuutustilaston mukaan vuonna 2011 Suomen yksityismetsistä 42 prosentilla oli jonkinlainen vakuutus. 31 prosenttia metsistä oli vakuutettu myrskyjen varalta. Vaikka myrskyvakuuttaminen on edelleen varsin vähäistä, vuodesta 2010 on kuitenkin tapahtunut kehitystä. Neljännes suppeimman vakuutusturvan, metsän palovakuutuksen, ottaneista on nimittäin laajentanut vakuutustaan esimerkiksi lisäämällä siihen myrskyturvan. Vuoden 2010 myrskyillä on saattanut olla vaikutusta tähän yksityismetsänomistajien heräämiseen. Vahinko voi sattua kenelle tahansa, ja kuinka pahana tahansa.

Osaa Suomen metsistä ovat kiusanneet tänä vuonna hyönteistuhot, kirjanpainaja yhtenä pahimmista. Hyönteisvahinkojen varalta on vakuutettu noin neljännes yksityismetsistä. Ilmastonmuutoksen edetessä hyönteistuhot tulevat mitä luultavimmin lisääntymään. Sen vuoksi myös tämän turvan hankkiminen tulee yhä enemmän harkitsemisen arvoiseksi yhdelle sun toiselle metsänomistajalle.

Sitten niihin metsävakuutusmaksuihin ja -korvauksiin. Finanssialan Keskusliiton tilaston mukaan vakuutusyhtiöt korvasivat vuonna 2011 metsävakuutuksesta pelkästään myrskyn aiheuttamia tuhoja 28 miljoonalla eurolla. Suuri osa näistä korvauksista aiheutui vuoden 2010 kesämyrskyistä Asta, Veera, Lahja ja Sylvi. Vuoteen 2011 osuivat myös Tapani- ja Hannu -myrskyt, jotka tulevat aiheuttamaan yhteensä noin 40 miljoonan euron korvausmenon. Tämä summa tulee näkymään vuoden 2012 korvaustilastoissa.

Entä kuinka paljon vakuutusyhtiöt ovat saaneet vakuutusmaksuina rahaa kattaakseen näitä suuria metsätuhoja? Summa ei päätä huimaa. Vuonna 2011 metsävakuutusmaksuja maksettiin nimittäin kaikille vakuutusyhtiöille yhteensä 13 miljoonaa euroa. Viimeisen kolmen vuoden aikana metsien myrskykorvauksina on korvattu moninkertaisesti metsävakuutusten maksutulo.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja