Juha Helander
11.02.13

Kuinka vanha ja missä on Suomen vanhin traktori?

Kautta suomalaisen maanviljelyksen historian on pellon kyntämistä pidetty haastavana ja vertauskuvallisena tapahtumana. Jo Kalevalassa annettiin Väinämöiselle tehtäväksi kyisen pellon kyntäminen. Kansalliseepoksemme mukaan Väinämöinen suoriutui annetusta tehtävästä. Juurikaan tuon helpompaa ei ole ollut Lounais-Suomen aitosavimaiden kyntäminen.

Ei liene sattumaa, että härkäpari, jota pidettiin hevosta sitkeämpänä vetoeläimenä, säilytti Lounais-Suomen aitosavilla ykkösasemansa vetoeläimenä aina 1800-luvulle saakka. Tuon jälkeen erityisesti kyntötyöhön kaivattiin konevoimasta apua.

Peltojamme kynnetty konevetoisesti kohta sata vuotta

Pelkkää sattumaa ei liene sekään, että Suomen vanhin traktori löytyy myös aitosavialueelta, Pöytyältä. Tämä kyseinen traktori on maanviljelijä Antti Pihan omistuksessa ja täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi traktorin omistaja on ottanut tavoitteeksi ennallistaa tämä Avance-merkkinen moottorivetäjä käyntikuntoon. Mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, pörähtää todistetusti (* Suomen vanhin traktori käyntiin ensimmäisen kerran vuosikymmeniin. Ensikäynnistys tapahtuu LähiTapiolan osastolla Seinäjoella Farmari-maatalousnäyttelyssä.

LähiTapiolan kiinnostus tukea tätä merkittävää maataloushistoriallisesti tärkeää kulttuuritekoa kunnostaa Suomen vanhin traktori käyntikuntoon perustuu LähiTapiolan johtavaan asemaan maatilojen ja myös traktoreiden vakuuttajana. Maatilavakuutuksista haastattelututkimuksella selvitetty LähiTapiolan tuorein markkinaosuus on 71 %. Liikennevakuutetuista traktoreista LähiTapiolan markkinaosuus on vuoden 2012 lopussa 52,7 %. Tämä traktoritilasto on eksakti sen perustuessa Trafin tilastoon. Kuriositeettina voidaan todeta, että traktorien edeltäjien eli hevosten vakuutusten markkinaosuudesta LähiTapiola hallitsee yli 90 %:a.

(* Todistelu perustuu seuraavaan tiivistelmään Koneviestissä (nro 1/2013) esitettyihin faktoihin traktoreiden ensituonneista Suomeen:

Ensimmäiset yritykset saada toimiva traktori Suomeen tehtiin 1900-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopussa. Nämä tuodut traktorit osoittautuivat epäonnistuneiksi hankinnoiksi, eikä niistä ole jäänyt mitään tunnistettavia jälkiä Suomen kamaralle. Ensimmäiset toimivat traktorit olivat 1910-luvun alussa tuodut ruotsalaiset Avance-moottoriaurat. Näitä traktoreita tuotiin 1913 Suomeen ainakin seuraavat kolme kappaletta :

- Lohjalle Paloniemen ja Laakspohjan kartanoon

- Viipuriin Suur-Merijoen kartanoon ja

- Eurajoelle Vuojoen kartanoon

Kaksi ensiksi mainittua traktoria ovat kadonneet jäljettömiin. Kolmas, Eurajoelle Vuojoen kartanoon hankittu Avance-moottoriaura on nykyään Pöytyällä Jokihaaran talossa maanviljelijä Antti Pihan hallussa. Hän on nyt asiantuntijoiden sekä LähiTapiolan ja Koneviestin tuella kunnostuttamassa Suomen vanhinta traktoria käyntikuntoon.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja