Olet täällä

Maksujen suoraveloitukset vieläkin suoremmiksi

Myös maatiloilla kysymyksiä nostattaa ja hämmennystä herättää eri laskuttajilta tippuvat kirjeet, joissa kerrotaan suoraveloituksen päättymisestä. Pitäisi tehdä valtuutuksia e-laskusta tai ainakin suoramaksusta. Muuten hukka perii ja joudutaan tuhraamaan paperilaskujen kanssa.

Näinhän se on, nyt ollaan siinä SEPAssa. Koko euroalueella yhtenäistetään maksamista ja siihen maailmaan eivät suoraveloitukset enää sovi. Kaiken kiiruun keskellä pitäisi miettiä vielä näitäkin asioita.

Mutta eipä hätää, pankit ovat ottaneet tilanteen hallintaansa ja automatiikkaakin on tarjolla.

Nimittäin ahkerille verkkopankkien käyttäjille suoraveloitukset vaihdetaan siirtymäajan jälkeen automaattisesti e-laskuiksi, mikäli laskuttajan järjestelmät sen mahdollistavat. Ja niille, joita verkkopankki ei ole koukuttanut, suoraveloitus muuttuu suoramaksuksi. Jos edelleen haluaa tiukasti paperilaskun kotiinsa, sekin toki suodaan.

Parasta toki on, jos jokainen itse tykönänsä tarttuu tilaisuuteen ja muuttaa laskunsa e-laskuiksi. Aikaa on vielä tammikuun loppuun 2014 saakka.

Mikä se sitten semmoinen e-lasku oikein on? Ja mikä on suoramaksu?

E-lasku tulee laskuttajalta suoraan piuhoja pitkin omaan verkkopankkiin ja se veloitetaan halutulta tililtä määräpäivänä. Sen voi asettaa veloitettavaksi ilman eri hyväksyntää, kuten kätevintä on säännöllisesti tulevissa laskuissa, kuten vaikkapa sähkö- ja vakuutusmaksuissa. Tai sitten voi käydä sen erikseen hyväksymässä, kun on ensin tarkistanut laskun sisällön. Halutessaan voi saada ilmoituksen laskun saapumisesta sähköpostiin tai kännykkään. E-lasku on täysin paperiton, kaikki maksuaineisto on sähköisessä muodossa. Eli e-lasku on hyvin vaivaton vaihtoehto!

Suoramaksu muistuttaa hyvin paljon suoraveloitusta - laskuttaja lähettää paperilaskun muistutuksena siitä, että summa veloitetaan automaattisesti tililtä niin kuin nytkin. Laskuttajille vaihtoehto ei ole kustannustehokas verrattuna e-laskuun, minkä vuoksi valtaosa suosinee nimenomaan e-laskun käyttöä. Myös maksajalle e-lasku on kätevä: ei tarvitse tuhrata kirjepostin kanssa ja laskut säilyvät sähköisessä arkistossa halutun ajan.

Maksujen muutokset eivät näytä kovin suurelta, mutta itse asiassa kyseessä on megaluokan revohka. Suoraveloituksia on noin kolmella miljoonalla suomalaisella ja laskuttavia yrityksiä ja yhteisöjäkin on liki 60 000. Niinpä tämän vuoden aikana viestejä sinkoilee tuhottoman paljon laskuttajien ja maksajien sekä pankkien välillä.

Muutoksen onnistumisesta ei kuitenkaan ole mitään epäilystä. Suomessa pankkipalvelut ovat kansainvälisesti mitattuna huippuluokkaa ja kansalaiset ovat jo tottuneet uusiin tehokkaisiin palveluihin. Näin maksamiseen liittyvät muutokset saataneen vietyä melko kivuttomasti läpi.

Mikäli vielä joitain paperilaskuja tippuu postilaatikkoon, on niiden maksussa oman kännykän OP-Mobiili ehdoton väline. Sillä kun valaisee laskun viivakoodin, niin laskun tiedot siirtyvät automaattisesti maksupohjaan. Eli ei tarvitse näpytellä pitkiä numerosarjoja laskusta koneen uumeniin. Kätevää, eikö totta! OP-Mobiilin voi ladata maksutta verkon kautta.

Kommentit