Juho Kyntäjä
17.04.14

Mobiili maamies

Mobiiliteknologian kasvu on hämmästyttänyt maailman. Vaikeuksiin ajautuneen talouden keskelläkin miljoonat ihmiset hankkivat älypuhelimia, tabletteja ja muuta mobiiliteknologiaa helpottaakseen elämäänsä. Uusia mobiilisovelluksia putkahtelee esiin kaikkialta ja jatkuvasti.

Mobiiliteknologian kasvu on hämmästyttänyt maailman. Vaikeuksiin ajautuneen talouden keskelläkin miljoonat ihmiset hankkivat älypuhelimia, tabletteja ja muuta mobiiliteknologiaa helpottaakseen elämäänsä. Uusia mobiilisovelluksia putkahtelee esiin kaikkialta ja jatkuvasti. Ihmiset, paikat ja laitteet keskustelevat sähköisesti keskenään ympäri maailman.

Mobiiliteknologia on muuttamassa niin henkilökohtaisen kuin ammatillisenkin elämämme. Maatalous ei ole eikä sen pidä olla poikkeus tähän kehitykseen.

MobiAmmu navetassa


MobiAmmulla eläintiedot ovat aina matkasssa.
Maatalouden Laskentakeskus Oy on mukana mobiilisovellusten kehittämisessä ja käytössä. Karjatiloilla on käytetty MobiAmmu-ohjelmaa jo syksystä 2009 lähtien ja käyttäjien määrä kasvaa jatkuvasti. Vuonna 2012 julkaistiin MobiPihvi.

”Tärkein etu MobiAmmu- ja MobiPihvi-ohjelmissa on, että eläinkohtaiset tiedot ovat älypuhelimessa kätevästi mukana eläimen vierellä”, tuotepäällikkö Petri Saarinen kertoo. ”Tietoja voi selata siellä, missä niitä tarvitaan, ja eläimen tapahtumat voi kirjata rekistereihin eläimen luona heti tuoreeltaan.”


MobiWisu pellolla


Kasvinviljelyn mobiilisovellus on MobiWisu, josta on keväällä 2014 tulossa älypuhelinten selaimessa toimiva versio. Sen avulla viljelymuistiinpanot voidaan tehdä valmiiksi työn edetessä suoraan pellolla.

”MobiWisun Karttapalvelun avulla viljelijä voi merkitä kartalle peltolohkojen kohdat, joista on otettu maanäytteet tai joissa esiintyy paljon kiviä, rikkakasveja tms”, tuotepäällikkö Jani Kivipelto kuvaa. ”WisuEnnuste, joka on ollut käytössä vuodesta 2012 alkaen, lähettää viljelijälle puhelimeen tiedon uhkaavista kasvitaudeista ja nurmen D-arvon kehityksestä.”


Pohjoismainen rakennearvostelu mobiilisti


Olemme tehneet mobiilisovelluksia myös yritysasiakkaillemme. Lypsykarjan rakennearvostelun mobiilisovellus on toteutettu syksyllä 2011 yhteisesti Viking Geneticsin osakkaille Faba, Växa Sverige ja VikingDanmark.

”Rakennearvostelutieto syntyy lehmän vierellä navetassa”, kehityspäällikkö Minna Toivonen Fabasta kertoo. ”Mobiilisovelluksella tieto saadaan heti talteen ja näin säästetään neuvojan työtä. Asiakas saa hyvää palvelua, kun luokituspisteet nähdään heti lehmän luona.”

Myös markkina- ja innovaatiojohtaja Patrik Nordgren Växa Sverigestä kehuu sovellusta: ”Käyttäjät eri maissa ovat hyvin tyytyväisiä. Yhteistyö on kehittynyt vuosien aikana Laskentakeskuksen teknisesti erittäin osaavan, käyttäjien tarpeita ymmärtävän ja yhteistyöhön sitoutuneen henkilökunnan ansiosta.”

HTML5 on tulevaisuuden kieli

Osastopäällikkö Jarkko Ilomäki näkee mobiilisovellusten olevan tulevaisuuden kehityssuunta Maatalouden Laskentakeskuksessa: ”Lähiaikoina on tärkeää ottaa mobiilisovellusten kehittämisessä käyttöön HTML5 –teknologia, joka mahdollistaa saman sovelluksen toimimisen hyvinkin erilaisissa käyttöjärjestelmissä.

Käyttäjien päätelaitteet monipuolistuvat ja asioita halutaan hoitaa yhä useammin esimerkiksi tablet- tai mobiililaitteilla perinteisten PC-koneiden sijaan tai saumattomasti prosessin eri työvaiheissa erilaisten päätelaitteiden yhdistelmällä.” HTML5 mahdollistaa entistä yhteensopivammat web-sovellukset ja on teknologia, jonka kehitykseen useat isot ohjelmistovalmistajat aikovat panostaa tulevaisuudessa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja