Sami Saarikettu
23.04.14

Rehunkorjuu on tehostunut huimasti 20 vuoden aikana

Muistan aikoinaan, kun kotipaikkakunnalla naapureiden pelloilla kesäisin ajeli useampi sininen Fordi, jonka sivulla punainen Taaruppi ja vierellä Velsa-kärryt. Tuoretta AIV-rehua lensi Taarupin nokasta solkenaan Velsan kyytiin.

Pikkupoikana toimintaa oli kiva seurata vierestä kavereiden kanssa ja katsoa, kuinka tuore heinä sai kyytiä. Rehut ajettiin heti tilalle, jossa ne säilöttiin tai syötettiin suoraan karjalle. Peltolohkot olivat lähellä tilakeskuksia ja pinta-alat pieniä. Silloinkin AIV-rehun tärkeyden tiesi jokainen isäntä ja emäntä.

Säilorehun korjuuta ennen ...
Maatalouskaupan alalle päädyin n. 13 vuotta sitten, ja sielläkin rakennemuutos on ollut huimaa. Aikoinaan isäntien kanssa paljon puhuttiin eri viljalajikkeista ja niiden ominaisuuksista. Nurmensiemenistä vähemmän. Oikeastaan urani alkuaikana vain kysyttiin, montako markkaa vaikkapa timotei maksaa per kilo. On ollut ilo seurata, kuinka nurmensiemenet ovat kehittyneet ja tiloilla mietitään, mitkä lajikkeet soveltuvat parhaiten juuri heidän korjuumenetelmiinsä.

Tänä päivänä on onneksi tehty hyviä tutkimuksia ja hankkeita nurmentuotannon ympärille. Sieltä moni tila on saanut vinkkejä ja neuvoja oman tilan kannattavuuden parantamiseksi ja ideoita työtaakan vähentämiseksi. Kaikissa tutkimuksissa säilörehun laadun tärkeys on noussut esille.

Hankkeissa kannattavuuden kannalta kolme tärkeintä asiaa ovat olleet hyvät hehtaarikohtaiset satotasot, erinomainen rehun säilönnällinen laatu ja hyvä sulavuus (D-arvo). Kun nämä asiat ovat hallinnassa, on mahdollista saavuttaa hyvä lopputulos. Säilörehunäyteanalyysissä kannattaa kiinnittää erityisen paljon huomiota syönti-indeksiin, joka kuvaa säilörehun tuotantopotentiaalia paremmin kuin mikään yksittäinen säilörehun laatutekijä.

Nykyään melkein kaikki säilörehut pyritään tekemään esikuivattuna. Pelloilla näkee kesäisin isoja ajosilppureita ja suuria rehukärryjä, jotka ovat tehneet säilörehun teon todella tehokkaaksi.

Isoilla tiloilla kaikkea ei välttämättä kannata tehdä itse. On ollut hienoa huomata, että urakointia tehdäänkin nykyään enemmän kuin ennen. Sen myötä maatalousalalle on tullut myös lisää työpaikkoja.

Rehukoneiden tehojen kasvaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota säilöntäaineen annosteluun ja varmistettava, että siilolla tiivistys onnistuu. Siilomiehellä ei saa olla kiire, paitsi ehkä ruokapöydästä takaisin siilolle.

A.I. Virtanen ja Henning Karström kehittivät ja kaupallistivat AIV-menetelmän 1920-luvun lopulla Valion laboratoriossa. Säilöntäkonseptin periaatteet – nopea pH:n lasku ja anaerobinen säilytys – ovat edelleen avaimet säilönnän onnistumiseen. Vaikka rehunkorjuu on kehittynyt, ovat rehunsäilönnän periaatteet säilyneet ennallaan. Säilönnällä ylläpidetään rehun käyttöarvoa!

Ensi vuonna tulee 70 vuotta täyteen siitä, kun Virtanen sai keksinnöstään kemian Nobel-palkinnon. Vaikka AIV on lähes satavuotias keksintö, on se edelleen rehunsäilönnässä varmin ratkaisu. Jo viisas mies Virtanen aikoinaan sanoi: ”Kun säilörehua tehdään, siitä on tehtävä hyvää”!

Hyvää kevättä ja satoisaa kesää!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja