Olet täällä

Ota huomioon lintuinfluenssariski myös sorsanmetsästyksessä

Sorsanmetsästys alkaa tänä vuonna lintuinfluenssariskin varjostamana. Siipikarjan kanssa työskentelevien tulee huomioida tämä riski vesilinnustuksessa ja vesilintujen käsittelyssä. Vesilinnut saattavat olla lintuinfluenssavirusten oireettomia kantajia, mutta voivat myös sairastua ja kuolla tartunnan seurauksena.

Siipikarjan kanssa työskentelevien on varminta välttää vesilinnustusta. Jos kuitenkin osallistuu metsästykseen, riistan käsittelyn jälkeen kädet ja välineet tulee pestä ja desinfioida sekä riistan perkuujätteet hävittää asianmukaisesti (paperipussiin ja raadonkeräilyyn tai polttoon). Siipikarjayksikköön ei koskaan saa mennä samoilla vaatteilla tai peseytymättä linnustuksen jälkeen.

Pakastaminen ei tuhoa virusta, joten samat varotoimet on huomioitava myös pakastettua lihaa käsiteltäessä.

Jos luonnosta löytyy useita kuolleita lintuja, joilla on vakavaan sairauteen viittaavia oireita,  tulee ottaa yhteyttä paikalliseen kunnaneläinlääkäriin. Hän huolehtii näytteenotosta ja ohjeistaa tarvittavista jatkotoimenpiteistä.

Lisätietoa lintuinfluenssatilanteesta Suomessa sekä ohjeistusta lintuinfluenssaepäilytilanteissa toimittaessa löytyy Ruokaviraston nettisiulta.

 

Lähde: Eläinten Terveys ETT RY

Kommentit

Samankaltaista sisältöä