Olet täällä

Uskallammeko

Ostimme maatilan jossa on 2000m2 navetta. Meitä kiinnostaisi lihakarjan kasvattaminen. Peltoa on vain 3ha, mutta saisimme edullista laidunmaata vuokrattua n.20ha. Tila sijaitsee c2 alueella. Kertokaa kokeneet yrittäjät olisiko tässä mitään järkeä. ALY:sta kysyimme nuoren viljelijän aloitustukea. Eivät myönnä kun ei ole koulutusta(oppaassa oli kyllä että ei tarvita aloittaessa jos sen hankkii kolmen vuoden kuluessa).Mitä kasvatusvasikat maksaa ja mistä niitä voisi ostaa? Mitä rehu maksaa? Hirvittää tuo lupa- ja tukiviidakko.

Kommentit

yrittänyttä ei ... (ei varmistettu)

sonnivasikat maksaa kai sen 180eur kpl teurastamolla kun ite saa samasta sen 150.rahtina ajattanu paaleja itte jonku 17 eur alv.o 2 vuotta ku kasvatatte mulleja ni sittepä näkee mitä jää.... ;)
valitettavasti (ei varmistettu)

pelkkä tonttihan tuo on. Karjankasvatus vaatisi myös oikeasti peltoa rehun kasvattamiseen ja lannan levittämiseen. Onko niitä saatavissa?
santre (ei varmistettu)

Saisimme yhteistyökumppanin, jolta saisimme ostaa osan viljaa ja hän hoitaisi myös lannat omille pelloilleen.
Rysselinrenki (ei varmistettu)

Kaalinlehti otsalle, se menee ohi. Tai. Aloittakaa pienesti, ilman suuria vastuita. Highlander, katsokaas sitä. Onnea matkaan.
Anonymous (ei varmistettu)

Nykymaatalous perustuu pellon tukeen ja sen ovat teurastamot sisäistäneet 100%. Heillä ei ole pienintäkään intoa maksaa teuraista; he sanovat, että tehän saatte tukia. Ja tilityshinta on sen mukainen. tehkää yksinkertainen laskutoimitus, missä kysytte teurastamolta paljonko maksaa vasikka ja paljonko he maksavat tällä hetkellä tuottajille teuraista. Laskekaa mikä on erotus ja teille jäävä palkka. Oletetaan, että yhdestä sonnista jää 600 euroa, sen jälkeen kuin vasikkakustannus on vähennetty. Sonni on teillä vuoden ja väkirehukustannus on 2 euroa päivässä. 365 * 2= 730 euroa. Tässä laskelmassa ei ollut vielä muita kuluja, esim. rehu, sähkö, polttoaineet, urakointi, kunnossapito, oma palkka. Meillä maajusseilla on järjestään uskonto kymppi ja matikka nelonen. Ja ruokaketju hymyilee...mutta silti meidät koetaan taakkana yhteiskunnalle, vaikka kuitenkin revimme selkänahoistamme valittajien ruuat. Aamen.
Jälkiviisas (ei varmistettu)

se ei maksa mitään eikä tule pettymyksiä :) vieraan töissä on paremmat hankkeet. Aloitin 2005 omissa nimissä lypsykarjan pidon ja nyt onnellisesti ajan systeemit alas. 15 vuotta on tullut pakerrettua ja senkin ajan kun olis voinut käyttää paremminkin mutta nyt velattomana on hyvä lopettaa kevein mielin
kawasaki (ei varmistettu)

tuosta jatkosta, vaikka jo ostittekin tilan. tuossa olikin jo aika hyviä laskelmia aikasemmin esitetty ja jos vielä mietitte lisää, niin se ensimmäinen teurastili tulee vasta n.2vuoden päästä, joten sitä käyttöpääomaa tarvitsette ennen sitä aika lailla. tarviiko investoida rakennuksiin ja koneisiin tuosta alusta kun ei tarkemmin selvinnyt mikä on kone ym kantakaan. entä peltotuet, vuokramaista, kenelle ne menisi? ja suurin peikko se pyrokratia, joka ei muuta kuin sairaammaksi sikiää.
nykijä (ei varmistettu)

Ottakaa hoito hevosia tai vielä parempi vuokratkaa karsina paikkoja.
Rysselinrenki (ei varmistettu)

Juu ei normaalisti teurastamolle, vaan suoraan jollekin loppukäyttäjälle jos sellainen löytyy. Tilateurastus ja suoraan myynti ainut mahdollisuus. Jossainpäin toimii teurastuspalvelu. Suomen päättäjiä vielä tulevaisuudessa kiitetään maatalouden alasajosta, kirveellä silitellään silleen hellästi perkele.
Mustikka (ei varmistettu)

Ottakaa äkkiä yhteyttä esim. ProAgrian neuvojaan ja kertokaa hänelle suunnitelmanne/haaveenne. Kartoittakaa porukalla mahdollisuudet ja uhkatekijät, siis koko yritystoimintanne tilanne. Yksin ei pidä ryhtyä tekemään, ettei tule kalliita virheinvestointeja. Auttajia löytyy ihan kohtuuhintaan. Tuki- ja lupaviidakko on tosiaankin sellainen, että ilman ammattiapua ei äkkinäisen kannata lähteä niiden sekaan harppomaan. Rohkeesti kysymään neuvoa.
Kokenut (ei varmistettu)

Kuunnella kannattaa useampia "konsultteja" ja ottaa huomioon että näiden neuvojien vastuu päättyy siihen kun perävalot lakkaa näkymästä! Kun useamman profeetan näkemyksistä muodostaa oman vision saattaa päästä parhaaseen lopputulokseen. Tässäkin keskusteluketjussa on varteen otettavia käytännön neuvoja joita pro agrian neuvoja ei välttämättä esiin tuo! Vastuu päätöksistä on yrittäjällä itsellään! Onnea yritykseen!
Anonymous (ei varmistettu)

On nitä muitakin mahdollisuuksia, kuten ne hevosetkin, jotka jo mainittiin. Tai vasikkakasvattamo. Tai kasvatatte jonkun tilan hiehot ja saatte tilalta rehut. Vuokraatte navetan veneiden tavisäilytyspaikaksi ja korjaustilaksi. alatte tekemään vihtoja tai vastoja
cosmic_cowboy (ei varmistettu)

Miksi teillä on navetta? Millainen historia tuossa on taustalla? Eiköhän aloitustuet olisi pitänyt hakea ennen tilan ostamista. Ainakaan Etelä-SUomessalihakarjan kasvatus ilman omaa tai edullista peltoa ei ole toimiva konsepti.
Anonymous (ei varmistettu)

perustuu pellon tukeen kuten tuolla edelläkin jo kirjoitettiin .Kysyisinkin miksi tilalla on 2000m2 navetta ja vain 3ha peltoa. Suhde on aivan mahdoton ja luulenkin että tilan muut pellot on myyty velkoihin pois kun tuotanto ei ole kannattanut. Ja millään laskutoimituksella tavanomainen lihankasvatus ei tule kannattamaan alle 2000 eur peltotuilla. Kaikesta muusta joudutte maksamaan kuten vilja ja suurempi huolenaihe on se mistä saatte säilörehut .20ha plus 3ha karkearehut riittää enintään 60-70 elukan päälukuun ja vuosittain myyntiin tulisi reilut 30 elukkaa miinus kulut.
Anonymous (ei varmistettu)

peltotukia pitää lisätä mukaan ,mutta siitäkään ei kerry kuin 13 tuh miinus vuokra joka pitää olla alle 100 tai ilmaista
Me uskallettiin (ei varmistettu)

Tehkää jotakin. Velkamäärä tietysti sanelee paljolti, sen voitteko jäädä esim. vieraan työstä pois. Edellä on hyviä esimerkkejä neuvojien ammattitaitoa käyttää hyväksi. Tietoa pitää olla. Me uskallettiin, 20 vuotta sitten ostettiin miljoonalla tila ja kolmen vuoden päästä se on maksettu ja on viimeiset kymmenen vuotta eletty ihan ruhtinaallisesti. Ne ensimmäiset olivat taas tiukkaakin tiukemmat, mutta esim. pikkulapset eivät kärsi siitä, ettei sitä rahaa ole. Aluksi oli 18 lehmää, jotka ostimme hiehoina, kolmantena vuotena keskituotos oli 9 tn. Käsin jaettiin hauhot pitkään kuusi kertaa pv.ssä. Jokainen suurempi hankita sai odottaa, mutta vieläkin muistan miten onnellinen olin, kun viimein saatiin esim. 12 tn paskakärri tai se väkirehuautomaatti. Nyt on kaikki hienoudet mitä parsinavetassa voi olla 36 lehmälle. Se on varmaa että teettepä mitä hyvänsä, niin palkkaa en noilla hehtaareilla tule ensimmäisinä vuosina.
Jari (ei varmistettu)

20 vuotta sitten oli 5 vuotta aikaa sosialisointiin, silloin tuolla olisi ehkä jotain tehnytkin. Peltoa pakko saada lisää aloittajan tapauksessa, toisaalta eipä ole kokemusta peltotöistäkään,ei koneita,ei mitään. Navetta pienin hankinta kokonaisuudessaan, pelkästään sen omistamisella ei kannata pilvilinnoja rakennella.
nätti-jussi (ei varmistettu)

Varokaa konsultteja,ottakaa tietoa jo olevilta maajusseilta ja vetäkää yhteenveto...Ja jos vieläkin kiinnostaa ,niin sitten voisi käyttää yksityistä konsulttia tai eläkkeellä olevaa agrolookia ,sieltä tulee oikeata tietoa jos ulee. Onnea vaan
keijoannikki (ei varmistettu)

Itse varoisin ProAgrian "neuvojia"; täälläpäin ainakin ihan perssiestä koko firman neuvojat. Kannattaisi miettiä nyt tuo asia hyvin tarkkaan ja kartoittaa muutkin mahdollisuudet tuon tilan käyttöön kuin lihakarjan pito. Jos kysymys kuuluu:"mitä vasikka maksaa ja mistä niitä saa" ja "mitä rehu maksaa", niin kannattaisi tutustua alaan ensin vähän tarkemmin. Tilakäynnit ja muiden viljelijöiden kanssa juttelu olisi ainakin poikaa. Jos sijainti on hyvä niin väittäisin että paremman tilin saa kun kalustaa tuon navetan hevosille ja vuokraa tallipaikkoja. Itse tarvitsee sen jälkeen vain pitää huoli siitä, että perusasiat toimivat; hevosenomistajat tekevät kaiken likaisen työn ;) Erikoisempien rotujen/eläinten pidossa on huomioitava se, että alkuinvestoinnit ovat eläinaineksen hintavuuden takia aika hurjat.