Olet täällä

Vinkkejä syksyn rikkatorjuntaan ja puinteihin

Vinkkejä syksyn rikkatorjuntaan ja puinteihin

Juolavehnä ja muut monivuotiset rikkakasvit kuten valvatti ja ohdake ovat kasvaneet voimakkaasti tänä kesänä. Alkukesän kuivuuden aikana vilja pensoi huonommin ja rikkakasvit saivat paremmin kasvutilaa. Myös myöhemmin sateiden jälkeen on itänyt rikkakasveja kuten mataraa.

Nyt kannattaa vielä tarkistaa rikkatilanne ja puida vaikka rikattomimmat alueet erikseen. Liian suuri rikkakasvi % näkyy miinusmerkkisenä viljatilissä. Puintikalusto likaantuu ja puimurin seulat voivat jopa tukkeutua rikkakasveista. Rikkakasvit pitävät yllä myös kosteutta mikä voi lisätä mm. homeriskiä, joten myös laatuun niillä voi olla vaikutusta.

Monivuotisia, paljon ravinteita vieviä rikkakasveja esiintyy viljapelloilla. Kuva on otettu 20.8.2020. Hankalista rikkakasveista mm. valvattia on itänyt jälkikäteen viljapelloilla. Kuva on otettu 21.8.2020.

 

 

 

 

 

Pahasti rikkakasveja sisältävät lohkot kannattaa käsitellä glyfosaatilla. Krypt 540 on uusi nestemäinen glyfosaatti, jolla saadaan nopea ja voimakas teho hyvissä olosuhteissa. Muokkaus voidaan tehdä pian käsittelyn jälkeen, jos on lämmin ja kostea säätila. Krypt sopii hyvin myös kuminan lopetukseen, ja sen perään saadaan tarvittaessa kylvettyä syysvilja nopeasti.

Jos glyfosaattikäsittelyä harkitaan rikkakasvien takia ennen puintia, kannattaa tarkistaa valmisteen soveltuvuus tähän etikettitekstistä. Esimerkiksi rehuherneellä ja rehuksi puitavalla härkäpavulla voidaan tehdä Krypt-käsittely viimeistään 10 vrk ennen puintia, mutta viljoilla, rypsillä ja rapsilla, käsittely ei ole luvallista. Sen sijaan esimerkiksi Bronco FL-valmiste soveltuu rehuohralla ja -kauralla, rypsillä ja rapsilla rikkakasvien kuten juolavehnän torjuntaan viimeistään 10 vrk ennen puintia. Bronco FL-valmisteella ei saa käsitellä rehukäyttöön menevää hernettä ja härkäpapua. Huom! Elintarvikekäyttöön tai siemeneksi puitavaa viljaa, rypsiä ja rapsia, hernettä tai härkäpapua ei saa käsitellä glyfosaatilla. Jos rehuherne tai -härkäpapu myydään tilan ulkopuolelle teollisuuden käyttöön, kannattaa varmistaa ottaako sadon ostaja vastaan glyfosaattikäsiteltyä rehuhernettä tai -härkäpapua.

Syysviljaa kylväville on tiedossa todellinen mahdollisuus hoitaa tehokkaasti rikkatorjuntaa jo syksyllä. Mateno Duo on huippu-uutuus markkinoille, jolloin yhdellä tuotteella saadaan laaja-alainen teho leveälehtisiin ja heinämäisiin rikkakasveihin kylänurmikkaan ja luohoon. Paras torjuntatulos saadaan viljan ollessa 2-4 -lehtivaiheessa eli esimerkiksi rukiilla kahukärpäsen torjunnan voi suorittaa samalla. Tuote sopii myös pohjavesialueille. Käsittely voi ohimenevästi vaalentaa viljaa, mutta talvehtimiseen se ei vaikuta.

Ruiskuttamattomassa hybridirukiissa (kuva vasemmalla) oli paljon erilaisia rikkakasveja syksyllä 2019. Mateno Duo-käsitellyssä alassa rikkakasveja ei myöhemmin syksyllä juurikaan kasvanut.

Lisätietoja Mateno Duo- ja Krypt 540-valmisteista saat Viljelijän Avena Bernerin asiantuntijamyyjiltä.

Kommentit

Lanttupellon myyrä

Miten tuo Mateno Duon laaja-alainen teho heinämäisiin mm. kylänurmikka ja luoho? Kun Mateno Duon omassa käyttöohjeessakin kehotetaan lisäämään Boxeria joukkoon tehon parantamiseksi.

No, laaja-alainen teho ei ole sama kuin hyvä teho....

Viljelijän Avena Berner

Valmiste tehoaa yksinään hyvin kylänurmikkaan ja luohoon niiden ollessa 2-3 -lehtivaiheella. Kaikki kylänurmikat tai luohot eivät välttämättä kuole, mutta kasvu pysähtyy. Testeissä Mateno Duo on vaalentanut voimakkaasti esimerkiksi kylänurmikan pieniä yksilöitä, jolloin niiden talvehtiminen heikentyy. Teho ja vaikutus riippuvat myös mm. olosuhteista ja ruiskutuksen ajoituksesta sekä vesimäärästä ruiskutuksessa. Tehoa on hyvä täydentää seuraavana keväänä kylänurmikkaan tai luohoon tehoavalla valmisteella, koska näitä rikkoja voi myös itää lisää. Boxeria ei nähdä tarpeellisena seoskumppanina ainakaan nykytiedon mukaan vaikka mahdollisuus sekoittamiseen etiketissä mainitaankin. Mateno Duo yksinään on myös viljalle turvallisempi vaihtoehto.

Samankaltaista sisältöä