Olet täällä

Tätä kuuluu saksalaiselle emolehmätilalle

Ensimmäinen EuroTier2014 –matkan kohteista on herefordtila Berliinin ulkopuolella. Saimme tutustua tilaan isännän, Frank Roffeisin, ja hänen tyttärensä johdolla.

Tilalla kasvatetaan jalostuskarjaa. Emoja on 50 kappaletta ja yhteensä eläimiä vierailupäivänä 117. Tila panostaa erityisesti elävien jalostuseläinten myymiseen sekä Saksaan että ulkomaille.

Rodun ja sonnin valinnassa tarkat kriteerit

Tilan neljävuotias siitossonni SutabTila on valinnut rodukseen herefordin, koska alueen maalajit ovat suhteellisen huonot. Hereford rotuna ei ole kovinkaan vaativa nurmen ja laitumen suhteen. Lisäksi rodun terveystilanne on hyvä.  Eläinten terveysominaisuudet ovat tilalle erityisen tärkeitä.

Frank Roffeis kertoo, että sonnin valinnassa kiinnitetään huomiota sopusuhtaiseen ja vankkaan ruumiinrakenteeseen. Sorkat ja jalkarakenne ovat myös keskeisessä roolissa sonnia valittaessa. Tavallisesti tilat vaihtavat sonneja keskenään, mutta tämän tilan tavoitteena on jatkossa tuottaa niin hyviä sonneja, jotta niitä voidaan käyttää omalla tilalla mahdollisimman kauan, sukusiitosasteen pienenä pysyminen huomioiden. Sonnia vaihdetaan aina 2-3 vuoden välein.  

Jalosotusta ja vauvanruokaa

Isäntä kertoo, että 90 % lehmistä ja 10 % sonneista menee jalostukseen. Tila on kokonaan luomutuotannossa ja eläimet laiduntavat ympäri vuoden. Tila teurastaa eläimet enintään kahdeksan kuukauden ikäisenä. Saksassa on sääntö, jonka mukaan yli 8 kuukauden ikäisten eläinten liha ei kelpaa vauvanruokiin ja tila haluaa tuottaa juuri tätä vauvanruokiin kelpaavaa hyvälaatuista lihaa.

Rehua riskin minimoimiseksi

Frank Roffeis kertoo tilan toiminnastaVaikka eläimet laiduntavat ympäri vuoden, tilalla tuotetaan jonkin verran myös heinää rehuksi. Tämä on tilan isännän mukaan riskin minimoimista. Kaikki vuodet eivät ole veljeksiä ja joinain vuosina laidunta ei ole riittävästi. Silloin tätä varastoon tehtyä rehua tarvitaan.

Isännän motto on: ”Katso, ajattele, tee!” Näin hän on käytännön tekemisen kautta löytänyt tilan töihin parhaat mahdolliset, juuri heidän tilalleen sopivat käytännöt.

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä