Olet täällä

Rapsikuoriaisia esiintynyt paikoin runsaasti

Rapsikuoriaisten aiheuttamat tuhot ovat jokavuotinen ongelma etenkin kevätöljykasveilla ja tänä vuonna lämmin sää on suosinut rapsikuoriaisten esiintymistä. Rapsikuoriaisia löytyi kevätöljykasveilta jo sirkkalehtivaiheessa ja niitä on esiintynyt monin paikoin runsaasti koko kesän ajan. Kuoriaispaineen kestäessä pitkään useampi torjuntakerta on voinut olla tarpeen.

Rapsikuoriaiset aiheuttavat tuhoa pureskelemalla aluksi munintareikiä öljykasvien nuppuihin sekä syömällä heteitä. Kuoriutuvat toukat käyttävät ravinnokseen avautumattomien nuppujen siitepölyä ja kukkien avautuessa myös aikuiset kuoriaiset syövät siitepölyä ja mettä. Torjunnan kynnysarvo kevätrypsillä on 0,5-1 kuoriainen/kasvi aikaisessa nuppuvaiheessa ja 1-2 kuoriaista/kasvi myöhäisessä nuppuvaiheessa. Lähellä kukinnan alkua kynnys on 2-4 kuoriaista/kasvi.

Ero kaksi kertaa käsitellyn pellon reuna-alueen ja kertaalleen käsitellyn keskiosan välillä on huomattava.Kuvan kevätrapsikasvustosta rapsikuoriaiset torjuttiin Avauntilla kertaalleen nuppuvaiheessa. Koska kuoriaispaine jatkui edelleen suurena, viljelijä päätti ruiskuttaa osan lohkosta vielä toisen kerran Biscayalla juuri ennen kukinnan alkua. Ero kaksi ruiskutusta saaneen ulkolaidan ja lohkon keskiosan välillä on merkittävä.

Rapsikuoriaisten on havaittu muodostavan herkästi kestäviä kantoja pyretroideja vastaan, ja pyretroidien kestävyyttä onkin 2000-luvulla havaittu koko Pohjoismaiden ja Baltian alueella. Resistenssin muodostumisen estämiseksi torjunnassa on tärkeää käyttää vaikutustavaltaan erilaisia valmisteita ja noudattaa niiden käyttöohjeita huolellisesti.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä