Maa- ja metsätalousvaliokunta vieraili sokeritehtaalla

Vierailun aikana valiokunta sai laajan katsauksen suomalaiseen sokeritoimialaan ja sen tulevaisuudennäkymiin. Tehdaskierroksella esiteltiin juurikkaan matka portilta valmiiksi kidesokeriksi.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliolunta vieraili Säkylän sokeritehtaalla 25.10. Vierailun aikana valiokunta sai laajan katsauksen suomalaiseen sokeritoimialaan ja sen tulevaisuudennäkymiin. Tehdaskierroksella esiteltiin juurikkaan matka portilta valmiiksi kidesokeriksi.

Maatalousjohtaja Tero Tanner korosti puheenvuorossaan kansallisen tuen merkitystä suomalaiselle sokerijuurikkaan viljelylle.

- Suomen pohjoinen ilmasto aiheuttaa haasteen juurikkaanviljelylle. Meillä kasvukausi on lähes kaksi kuukautta lyhyempi kuin Keski-Euroopassa, mikä heikentää satotasoamme näihin maihin verrattuna. Toimimme kuitenkin samalla markkinalla, joten kansallisen tuen jatkuminen on toimintamme kannalta ensiarvoisen tärkeää, Tanner totesi.

Toisena sokeritoimialan erityishaasteena Tanner nosti esiin tehtaalle saapuvan mullan käsittelyyn liittyvän lainsäädännön.

- Lainsäädäntö kieltää tehtaan portista sisään tulevan mullan toimittamisen takaisin tehtaan porttien ulkopuolelle ja uudelleen pelloille. Jotta saisimme mullan jäämään pellolle missä sen paikka on, kaikki tehtaalle tulevat juurikkaat puhdistetaan kuormauksen yhteydessä ensi vuodesta lähtien. Tänä vuonna noin 2/3 –osaa juurikkaasta puhdistetaan jo. Juurikkaan puhdistukseen on otettu käyttöön tätä tehtävää varten suunnitellut kuormaimet ja olemme myös luoneet kannustinjärjestelmän viljelijöille juurikkaan puhtauden kehittämiseen, Tanner sanoo.

Valiokunnalle esiteltiin myös satotasoissa saavutettuja nousuja ja suomalaisen sokerintuotannon kasvupotentiaalia kiintiöiden päätyttyä.

Valiokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari kiitteli kattavasti toimialaa esitelleestä vierailusta ja totesi, että valiokunta jatkaa mielellään keskustelua toimialan erityispiirteistä. Hän kertoi olevansa vaikuttunut siitä, miten suuria määriä juurikkaita käsitellään päivittäin, mutta silti ei tuoteta vain bulkkia, vaan pyritään tuomaan aidosti lisäarvoa koko toimitusketjulle. Hän oli iloinen, että suomalaisessa maanviljelyssä ja elintarviketeollisuudessa on kasvupotentiaalia, sillä juuri näillä viesteillä voidaan kertoa elintarvikealan merkittävyydestä pellolta pöytään asti.

Valiokuntalasta osallistuivat puheenjohtaja Anne Kalmari sekä jäsenet Susanna Koski, Jari Myllykoski sekä varajäsen Katja Taimela. Lisäksi vierailulla olivat mukana valiokuntaneuvos Carl Selenius, istuntoasiainneuvos Miika Suves, MTK:n toiminnanjohtaja Markku Pärssinen sekä Satakuntaliiton aluekehitysasiantuntija Krista Tupala ja hankesihteeri Jonna Fagerlund.

Valiokunta sai maistaa vastavalmistunutta makeaa juurikasleikettä suoraan hihnalta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja