Sucros ja MTK sopuun juurikkaan hinnasta – sopimus kaksivuotinen

Lisää mahdollisuuksia pitkäjänteiseen sokerintuotannon kasvattamiseen Säkylässä

Sokeriyhtiö Sucros ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ovat solmineet kaksivuotisen sokerijuurikkaan hintasopimuksen, joka kattaa viljelyvuodet 2018 ja 2019. Perushintoja korotetaan, ja lisäksi viljelijät saavat lisätuloa kasvattamalla tuottamansa sokerin määrää. Viljelijöitä palkitaan myös sokerin kokonaistuotannon lisäämisestä Suomessa. Sucroksen tavoitteena on saada uusia viljelijöitä ja nostaa sokerin tuotanto 100 miljoonaan kiloon Suomessa.

Sucros ja MTK sopivat uudesta kaksivuotisesta kiinteähintaisesta viljelysopimuksesta, jossa perushinta on selvästi yksivuotista sopimusta korkeampi. Myös yksivuotisen kiinteähintaisen sopimuksen hintaa korotetaan hieman. Lisäksi viljelijä saa sopimustyypistä riippumatta lisähintaa koko toimitetulle juurikasmäärälle, kun oma viljelyala nousee vuoteen 2017 verrattuna.

Kaikki sopimuksen tehneet viljelijät saavat volyymibonuksen, kun valkosokerin kokonaistuotanto ylittää 75 miljoonaa kiloa käyntikaudessa. Bonus koskee vuosia 2018 ja 2019.

– Volyymibonus on myös tämänvuotisessa sopimuksessa, mutta nyt sen rajaa laskettiin 85 miljoonasta kilosta 75 miljoonaan kiloon. Viljelijän saama volyymibonus kasvaa aina 100 miljoonaan kiloon asti, kertoo maatalousjohtaja Tero Tanner Sucros Oy:stä.

– Olemme erittäin tyytyväisiä neuvotteluiden tulokseen. Nyt tehty sopimus antaa aikaa viljelijärekrytoinnille, ja pystymme aloittamaan vuoden 2019 viljelysopimusten teon jo kesällä 2018. Näin voimme yhdessä keskittyä kasvattamaan suomalaista sokerituotantoa, Tanner korostaa.

Tavoitteena pitää juurikkaan viljely kannattavana

Syyskuun lopussa poistuivat EU:n sokerikiintiöt, jotka ovat aiemmin rajoittaneet sokerin kotimaisen tuotantomäärän 81 miljoonaan kiloon. Sucroksen tavoitteena on, että tulevaisuudessa Säkylän sokeritehtaan valkosokerituotanto saadaan nostettua 100 miljoonaan kiloon.

– Tarvitsemme lisää sokerijuurikkaan viljelijöitä, ja haluamme hinnoittelulla varmistaa, että sokerijuurikas on yksi kannattavimmista viljelykasveista, kertoo Tero Tanner.

Tulossa kohtuullinen sato

Tero Tanner pitää juurikasta hyvänä viljelykasvina myös haastavissa sääolosuhteissa, joita esimerkiksi tänä vuonna on ollut.

– Sokeripitoisuus on keskimäärin 16,5 prosenttia ja sato hehtaarilta noin 37 tonnia. Luvut ovat lähellä viiden vuoden keskiarvoja, ja sato on hyvä olosuhteet huomioon ottaen.

Lisätietoja:
maatalousjohtaja Tero Tanner, Sucros Oy, p. 040 5436 873, [email protected]

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja