Olet täällä

Säkylän sokeritehdas käynnistyy 8.10. – odotettavissa keskimääräistä suurempi juurikassato

Säkylän sokeritehdas käynnistyy 8.10.

Sokerijuurikkaan pinta-ala nousi 500 hehtaarilla viime vuodesta. Kasvukauden olosuhteet ovat olleet erinomaiset, ja elokuussa tehdyt koenostot ennustavat jopa ennätyksellistä satoa. 

Kuluvan kasvukauden olosuhteet ovat olleet ihanteelliset sokerijuurikkaan kasvulle. Kesä on ollut lämmin, ja vaikka viljelyalueilla on ollut paikoittain hieman liian kuivaa heinäkuussa,  sokerijuurikas on kasvanut hyvin. Juurikas on siitä hyvä kasvi, että se pystyy hyödyntämään hyvin koko kasvukauden ja elokuussa alkanut sateisempi jakso on tehnyt kasvulle hyvää. 

Elokuun puolivälissä tehtiin koenostoja 20 juurikastilalla. Koenostojen keskisato oli jopa 50 tonnia hehtaarilta. Tämä ylittää ennätysvuosien 2011 ja 2014 koenostotulokset yli kymmenellä prosentilla. Tämä lupaa paria tehtaalle viime vuotta parempaa käyntikautta, jota Säkylässä odotetaankin jo innolla. 

- Satoennuste näyttää hyvältä ja tehtaan henkilöstö odottaa jo innoissaan käynnin alkua. Kaikki käyntiin liittyvät valmistelut ovat jo hyvällä mallilla, tehdaspäällikkö Veli-Pekka Salonen sanoo. 

Tehtaan henkilöstö on välikauden aikana tehnyt investointi- ja kunnossapitoprojekteja, joista leikepuristimen korvaaminen uudella on ollut suurin. Viime käynnin lopussa vanha leikepuristin hajosi kokonaan, ja se on nyt korvattu uudella, vastaavan kokoisella puristimella. 

Lisäksi välikauden aikana on uudistettu automaatiojärjestelmät sokerivarastolla ja jätevedenpuhdistamolla sekä yhdistetty kaikki tehtaan valvomotoiminnot yhteen keskusvalvomoon.  

Viljelijöille ja kuljetusliikkeille näkyvät muutokset ovat hallinnolliseen listintään sekä miehittämättömään vaakaan siirtyminen. Tänä vuonna ei siis enää suoriteta käsinlistintää näyttöönoton yhteydessä eikä juurikkaan vastaanotossa ole jatkuvaa miehitystä. 

 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä