Olet täällä

Vuoden juurikasisännän odotukset ennätyssadosta täyttyivät

Vuoden juurikasisännän odotukset ennätyssadosta täyttyivät

Viljelykierto on suunniteltu Lehtisen tilalla tarkkaan ja maanparannukseen on panostettu. Kun kohdalle osui vielä sääolosuhteiltaan erinomainen kasvukausi, ennätysmäisen sadon ainekset olivat kasassa. Tilalla päästään nyt ensimmäistä kertaa yli 60 tonnia hehtaarilta keskisatoon. 

Lehtisen tilalla on aina saatu juurikkaasta hyvä sato, sillä maat ovat juurikkaan viljelyyn ihanteelliset. Aiempi ennätyssato on vuodelta 2014, jolloin keskisato oli 58 tonnia hehtaarilta. Nyt kun kaikki kasvukauden juurikkaat on nostettu, näyttää tämä ennätys rikkoutuvan selkeästi. 

- Juurikas pääsi viljelykierrossa tänä vuonna parhaille peltolohkoillemme ja odotin näiltä lohkoilta vähintään 70 tonnin hehtaarisatoa. Tämä toteutui: tähän mennessä tehtaalle toimitettujen juurikkaiden keskisato on ollut 72 tonnia hehtaarilta, Lehtinen kertoo. 

Hän ennustaa kaikkien lohkojen keskisadon laskevan noin 65 tonniin hehtaarilta, mikä on sekin reilusti yli valtakunnallisen viiden vuoden keskisadon ja Lehtisen tilan oman ennätyksenkin. Myös juurikkaan puhtaus on ollut yli keskiarvon. Tähän mennessä tehtaalle toimitettujen kuormien puhtausprosentti on 91,1%. Ropa-puhdistuskuormain on toiminut hyvin kuormauksessa. 

Sokeripitoisuus jo toimitetuissa kuormissa on ollut 16,6 % eli vastaa tehtaalle toimitettujen juurikkaiden sokeripitoisuuden keskiarvoa.

Menestyksen avaimina pitkä kasvukausi ja maahan panostaminen

Ennätyssadon tärkeimpinä tekijöinä Lehtinen pitää pitkää kasvukautta, tasaista kasvustoa ja maarakenteeseen panostamista. 

- Kulunut kasvukausi on vahvistanut käsitystäni siitä, että savimaa on juurikkaalle paras kasvualusta., Lehtinen kertoo. 

Myös kuminan erinomaisuudesta juurikkaan esikasvina saatiin ennätyssadon myötä vahvistusta. Parhaan sadon tänä vuonna tuottaneelle lohkolle tehtiin täydennysojitus vuonna 2002, jonka jälkeen siihen kylvettiin kuminaa. Kuminan sadonkorjuun jälkeen 2017 lohkolle tehtiin lannoitus karjanlannalla ja sen jälkeen siihen kylvettiin ruista. Vuonna 2018 lohkolle kylvettiin syysruista ja sen jälkeen pellolle tehtiin rakennekalkitus.  

Nostojen sujuvuuteen panostettu

Nostot aloitettiin tänä vuonna 29.9. Ensimmäisessä erässä nostettiin noin puolet juurikkaista, ja toinen puolikas nostettiin noin kuukautta myöhemmin, 25.10. Maa oli nostojen aikaan kostea, mutta nosto sujui hyvin, kun rengaspaineet oli asetettu nosto-oloihin sopiviksi. Erityisesti kostealla maalla rengaspaineen merkitys korostuu, jotta kone kulkee eikä pelto vioitu. 

Lehtinen on panostanut myös siihen, että pellolla ei ole esteitä nostotyötä häiritsemässä. 

- Olemme raivanneet muun muassa kaikki tolpat ja kivet pois pellolta, jotta nostokone voi keskittyä vain ajamiseen eikä esteiden väistelemiseen. Tämä nopeuttaa nostotyötä huomattavasti, Lehtinen kertoo. 

Lehtinen teettää nostotyön urakointina. Yhteistyö urakoitsijan kanssa on sujunut hyvin ja nostojen aikataulu on ollut helppoa sovittaa naapuritilojen aikataulujen kanssa yhteen. Vaikka urakoinnista tulee kustannuksia, Lehtinen pitää palvelun ostamista kannattavana:

-  Vaikka meilläkin on melko isot juurikaspinta-alat, pidän noston ostamista kuitenkin kannattavana, sillä koneiden pääomaa ja huoltoa ei tarvitse silloin ottaa omalle kontolle, hän sanoo. 

Tulevalle kasvukaudelle tiheämpi kylvöväli

Jos tulevalla kasvukaudella päästään kylvämään yhtä aikaisin kuin tänä vuonna, Lehtinen aikoo kokeilla tiheämpää kylvöväliä. 

- Kesällä järjestetty JYMY-hankkeen benchmarkausmatka Iso-Britanniaan sai pohtimaan tiheämpää kylvöväliä ja ainakin tällä kasvukaudella se olisi toiminut. Jos ensi vuonna on odotettavissa yhtä pitkä kasvukausi, kylvämme juurikkaan 18-19 senttimetrin välille 21 sijaan, Lehtinen kertoo. 

Lyhyemmällä kylvövälillä juurikas ei pääse kasvamaan niin isoksi ja kasvusto saadaan tasaisemmaksi. 

Toinen merkittävä uudistus tulevalle kasvukaudelle on sääasemien hankkiminen ainakin kauempana oleville peltolohkoille. Näin kasvukauden töitä pystyy paremmin suunnittelemaan eikä tarvitse esimerkiksi ajaa täyden tankin kanssa pellon laidalle toteamaan, ettei sää olekaan sopiva ruiskutuksille. 

Muuten tulevalle kasvukaudelle ei ole suunnitteilla muutoksia. Juurikas kylvetään pääasiallisesti samoille lohkoille, sillä tänä vuonna oli kaksivuotisen viljelykierron ensimmäinen vuosi. 

- Lopuksi haluan kiittää hyvästä kasvukauden tuloksesta urakoitsijaamme, Ropa-kuljetusrinkiä, SJT:tä, konsulentteja sekä muita taustavaikuttajia ja yhteistyöverkostoa. Yhdessä olemme vahvempia!

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä