Olet täällä

Valtaosa sokerijuurikkaasta kylvetty – aikainen kylvö herättää toiveet hyvästä kasvukaudesta

Valtaosa sokerijuurikkaasta kylvetty – aikainen kylvö herättää toiveet hyvästä kasvukaudesta

Sokerijuurikkaan kylvöt ovat edenneet vauhdilla vaihtelevasta kelistä huolimatta. Huhtikuun aikana maahan saatiin suurin osa, mutta todennäköisesti kylvötyö jatkuu vielä äitienpäivään asti. Aikainen aloitus on juurikkaalle etu ja sen puolesta on lupa odottaa onnistunutta kasvukautta. Juurikkaan siemeniä on myyty huomattavasti viimevuotista enemmän ja kylvöala saattaa nousta jopa tuhannella hehtaarilla vuoteen 2019 verrattuna.

Juho Mäkilän tilalla Mynämäen Kivikylässä kylvötyöt olivat torstaina käynnissä kuurosateisesta viikosta huolimatta. Mäkilän omat kylvöt olivat lähes valmiina ja edessä oli kaluston siirto Mietoisiin, jossa oli vielä kylvettävänä Juhon pojan, Eeron, juurikkaat. Kylvötekniikkassa oli palattu takaisin ”vanhaan”, mutta toimivaan ratkaisuun, eli jyrsinkylvöön. Aiemmin Mäkilän juurikkaat oli kylvetty 12-rivisellä kylvökoneella, jonka oli vuosikymmenen alussa koonnut paikallinen konepaja, Ratas & Ruuvi. Työleveys silloisella yhdistelmällä oli noin 5,7 m, joten kylvömuokkaus piti tehdä erikseen äkeellä tai jyrsimellä. Tälle vuodelle systeemiä muutettiin kaventamalla kylvökonetta 9-riviseksi, jolloin työleveys putosi 4,3 metriin. Tämä mahdollistaa muokkauksen jyrsimellä kylvön yhteydessä, jolloin erillinen kylvömuokkaus jää kokonaan pois. Kylvökoneen kaventuminen ei silti hidasta työn etenemistä käytännössä lainkaan. 

Mäkilä toteaa jyrsinkylvön eduksi lisäksi tasaisemman taimettumisen varsinkin herkästi kuivuvilla mailla. Tänä keväänä kosteustilanne on poikkeuksellisen hyvä verrattuna aikaisempiin vuosiin ja kuivuminen on ollut paikoitellen liiankin hidasta.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä