Olet täällä

Hoijarin tilalla Pohjanmaalla kasvaa 110 hehtaaria juurikasta

Hoijarin tilalla Pohjanmaalla kasvaa 110 hehtaaria juurikasta

Sokerijuurikas on kuulunut vuoden juurikasisäntien Christian ja Martin Hoijarin tilan viljelykasveihin jo 25 vuotta. Juurikkaaseen on panostettu tilalla merkittävästi, ja juurikasalaa on viime vuosina kasvatettu jokaisessa sopimuksessa. Kuluvalla kasvukaudella juurikasta viljellään 110 hehtaarille

Christian Hoijarilla on ollut työntäyteinen kevät ja alkukesä. Juurikkaan kylvöt aloitettiin huhtikuun lopun lämpimissä säissä omilla pelloilla ja samalla kylvöurakointia tehtiin myös muille viljelijöille. Harmillisesti kylvön jälkeen kärsittiin kuitenkin yöpakkasista. 

- Kylvön jälkeen oli vielä peräti seitsemän astetta pakkasta ja tuli luntakin, mutta juurikas kärsi siitä onneksi yllättävän vähän, Hoijar kertoo. 

Takatalven lisäksi tilalla on ollut muitakin luonnonilmiöistä johtuvia haasteita, kun hiekkamyrsky vaurioitti juurikasta viiden hehtaarin alalla. Tästä selvittiin kuitenkin säikähdyksellä: vaurioituneen alan juurikkaat tulevat kasvussa muita jäljessä, mutta uusintakylvöille ei jouduttu lähtemään. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tilalla on koettu luonnontuhoja.  

Vettä Pohjanmaan Mustasaaren kylässä sijaitsevalla tilalla on tullut hyvin niukasti, mutta juurikas on silti päässyt hyvään kasvuvauhtiin. 

Työtä on riittänyt myös harauksessa, jota Hoijar tekee urakointina muillekin. 

- Harausta tulee tälle vuodelle 300 – 400 hehtaaria. Olen harannut kaikki yksin ja öisin vielä ruiskuttanut omat juurikkaat, joten työtä on kyllä riittänyt, Hoijar kertoo. 

Harausta on auttanut ja nopeuttanut uusi kameraohjattu hara, jolla jaksaa hyvin ajaa suurempiakin hehtaareja kerralla. Kameraohjattu hara pysyy hyvin rivillä ja sitä on helppo ajaa. 

Hoijarin tilalla panostetaan vahvasti peltoihin. Maan pH:ta on pyritty pitämään juurikkaalle soveltuvana, ja peltoja onkin kalkittu runsaalla kädellä. Lannoitteeksi saadaan naapuritilalta broilerinlantaa, jolla on ollut positiivinen vaikutus juurikkaan kasvuun. Viljelykierrossa noudatetaan mallia, jossa juurikasta pidetään samalla lohkolla peräkkäin kaksi vuotta. 

Tänä vuonna tilalla on ensimmäistä kertaa kokeilussa Conviso-siementä. Sitä kylvettiin 25 hehtaarin alalle. Hoijar on ollut tyytyväinen Convisoon, mutta ei ole huomannut siinä merkittävää eroa tavanomaiseen juurikkaaseen nähden. Kokonaiskuva on edelleen epäselvä, sillä Convisoa kasvaa juuri sillä peltolohkolla, jota hiekkamyrsky vaurioitti. Hoijar on jo pitkän aikaa panostanut haraukseen, joten perinteisellä siemennelläkin hänellä jää usein yksi ruiskutuskerta väliin.   

Haastattelua tehdessä kesäkuun lopussa Hoijar alkoi jo kääntää katsetta nostoihin. Hän tekee nostotyön omien peltojen lisäksi urakointina myös muille, ja nostettavaa tulee syksyllä noin 300 hehtaarin edestä. Tavoitteena olisi löytää toinen kuski, jotta työtä voisi hieman jakaa. Hoijar on kuitenkin tarkka työn laadusta – etenkin kun työtä tehdään toisille – joten siitä ei saa tulevaisuudessakaan tinkiä. 

Christian Hoijarilla oli kesäkuun lopussa menossa vielä viimeiset haraukset ennen rivien umpeutumista. 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä