Olet täällä

Öljyhampun tuotantoa mahdollisuus lisätä

Trans Farm Oy:n järjestämä Öljyhamppuseminaari Jokioisilla 2.11.2017 keräsi paikalle noin 70 hampusta kiinnostunutta henkilöä. Kotimaisen FINOLA-hamppulajikkeen ympärille on ikään kuin kaikessa hiljaisuudessa muodostunut huomattava klusteri. Sen muodostavat useat eri toimijat hampun viljelyttäjistä, jatkojalostajista ja tuotteistajista, tutkimusta unohtamatta.

 

Hampun viljely liittyy kiinteästi maanviljelyn historiaan.  Se on yksi ihmiskunnan vanhimmista viljelykasveista. Sitä on kasvatettu lähes kaikkialla Euroopassa ja Aasian maissa siitä saatavan kuitumateriaalin vuoksi. Kuidun ohella hampun ravitsemuksellinen arvo on huikea. Kuidun ja elintarvikekäytön lisäksi hamppua käytetään lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa.

 

Tällä hetkellä Suomessa öljyhamppua viljelee noin 70 tilaa yhteensä noin 540 hehtaarilla. Sato vaihtelee ollen yleensä noin 1000 - 1500 kg/ha. FINOLAn viljelyala Euroopassa on noin 10 000 hehtaaria ja Kanadassa noin 17 000 hehtaaria. Elintarvike- ja rehuhampun viljelysopimuksia tekee mm. Elixioil Oy, Impolan Kasvitila, Martan Oy ja Murtolan HamppuFarmi. Trans Farm Oy puolestaan etsii joukkoonsa kylvösiemenen tuottajia. Sopimuksia tehdään yrityksissä loppuvuodesta kaudelle 2018.

 

 

Suomessa jalostettu FINOLA-öljyhamppulajike on rekisteröity vuonna 1998 ja se on EU:n tukilistalla. Sen viljely ei vaadi erillistä viranomaislupaa, mutta THC-pitoisuuksia mitataan satunnaisesti ELY-keskusten toimesta. THC:n pitoisuus on alle 0,2 %. Gluteiinittomassa öljyhampussa on kaikki välttämättömät aminohapot helposti imeytyvässä muodossa. Sen rasvahappokoostumus on ravitsemuksellisesti kasviöljyistä optimaalisin. Hampusta on uutettavissa kannabidiolia (CBD), jota käytetään mm. epilepsian ja MS-taudissa lihasjäykkyyden hoidossa, syövän aiheuttaman pahoinvoinnin lievittämisessä ja tulehdusten hoidossa.

 

Seminaarissa todettiin öljyhampun viljelyn kärsivän huumausainekäyttöön tarkoitetun hampun maineesta ja laajan yleisön tietämättömyydestä. Finolan avulla ei päihtymistä kannata tavoitella, koska huumaava ainesosa, psykoaktiivinen TCH, on lajikkeesta jalostettu lähes kokonaan pois. Mitenkään kieltämättä tai aliarvioimatta huumehampun aiheuttamia laajoja ongelmia, pelkkä sana ”hamppu” aiheuttaa asiallisessakin yhteydessä vääriä mielikuvia.

 

Julkisessa keskustelussa tulisi selkeästi erottaa toisistaan elintarvikkeena ja teollisesti käytettävä hamppu lääkehampusta. Lääkehamppu kasvatetaan tarkoin säädellyissä olosuhteissa pääsääntöisesti kasvihuoneissa, ei pellolla. Päihtymistarkoitukseen kasvatettua hamppua kutsutaan yleisesti kannabikseksi eikä sen viljely toistaiseksi ole laillista Suomessa. Keskustelu kannabiksesta tulee kuitenkin lisääntymään, koska sen laillistamista ollaan vaatimassa myös Suomessa.

 

Maatalouden kannalta järkevin ja toteutuskelpoisin mahdollisuus on öljyhamppu, sen viljelyn aloittaminen on mahdollista jo ensi kesänä. Suomessa menestyvä lajike, FINOLA, on jo olemassa ja sen viljelytekniikka on hallussa. Kotimainen öljyhamppu on jo nyt haluttu vientituote kylvösiemenen osalta, hampusta jalostetut tuotteet ovat lähtöviivalla.

 

On käsittämätöntä kuinka yksittäisten julkisuuden henkilöiden heitot noteerataan valtamediassa, kun osaaminen, valmiit tuotantoketjut ja viljelijälle todelliset mahdollisuudet sivuutetaan. Nykyinen keskustelu ei vie hamppuasiaa eteenpäin, se vain lisää hihittelyä ja vääriä päätelmiä.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä