Öljyhampun kysyntä kasvaa - Trans Farm ja Murtolan HamppuFarmi tiivistävät yhteistyötään

Trans Farmin ja Murtolan HamppuFarmin yhteistyö tiivistyy perustetun FoodFarm Oy:n myötä, mikä varmistaa kotimaisen hamppuraaka-aineen saatavuuden, tehostaa tuotantoa ja parantaa kilpailukykyä.

Öljyhampun kasvu teollisesti merkittäväksi kasvipohjaiseksi raaka-aineeksi on nyt ottanut merkittävän harppauksen eteenpäin. Kotimaan viljelyala lähes tuplaantuu tulevalle satokaudelle varmistaen raaka-aineen saatavuutta. Lisäksi kasvun mahdollistaa alkutuotannon ja jatkojalostavan teollisuuden linkittävä toimija, FoodFarm Oy, joka panostaa hamppuöljy- ja hamppuproteiinivalmistukseen teollisessa mittakaavassa.

FoodFarmin taustalta löytyy kotimaan vahvin kaupallinen hamppuosaaminen. Vastatakseen kasvavaan kysyntään öljyhampputuotteista tunnettu Murtolan HamppuFarmi ja erikoiskasviosaamisella mainetta niittänyt sekä öljyhampputoimintojaan vahvistanut Trans Farm yhdistivät osaamisensa. Tämän tuloksena syntyi yhteinen myynti- ja markkinointiyhtiö FoodFarm Oy. Jatkossa FoodFarm tarjoaa hampputuotteet jatkojalostajille yhdestä osoitteesta. Kahden keskeisen toimijan yhteistyö ja työnjako varmistaa paitsi kotimaisen hamppuraaka-aineen saatavuuden myös tehostaa tuotantoa ja parantaa kilpailukykyä.

FoodFarmin tuotevalikoima kattaa alkuvaiheessa noin kaksikymmentä öljyhampputuotetta, joita on saatavana sekä tavanomaisesti- että luomutuotettuna. Raaka-aine on kotimaassa tuotettua, lajikkeena on suomalainen Finola-öljyhamppu.

Tee öljyhamppusopimus Trans Farmin kanssa

Jatkossa Trans Farm toimii öljyhampun sopimusviljelyttäjänä sekä FoodFarmin että Murtolan HamppuFarmin tarpeisiin. Sopimusviljelyä laajennetaan tulevalle satokaudelle elintarvikelaatuiseen öljyhamppuun, jonka myötä Trans Farm tulee olemaan maamme selkeästi suurin öljyhampun viljelyttäjä.

Viljelysopimuksia on tehty syksystä alkaen, ja ensi kesänä Trans Farmin viljelyttämää hamppua nähdäänkin yli sadalla tilalla. Sopimuksia tehdään edelleen. Erityisesti luomuna tuotetulle öljyhampulle on vielä runsaasti jaossa sopimushehtaareita. Sopimuslajikkeena on Suomessa jalostettu ja oloissamme viihtyvä Finola.

Viljelysopimus Trans Farmin kanssa takaa tuottajalle sadon vastaanoton ja kilpailukykyisen hinnan. Ota yhteyttä ja neuvotellaan Sinulle viljelysopimus!

Öljyhamppu viljelykasvina

Öljyhamppu on yksivuotinen, paalujuurinen putkilokasvi. Kaksikotisen kasvin hede- ja emikasvit ovat eri yksilöitä. Öljyhamppu viihtyy multavilla ja hikevillä mailla. Tavanomaiset viljatilan koneet ja laitteet sopivat hampun viljelyyn. Myös suorakylvö on mahdollista. Öljyhamppu on luontaisesti gluteeniton ja sopii gluteenittomaan viljelykiertoon.

Hamppu tarvitsee typpeä noin 70 kg/ha. Kasvinsuojeluruiskutuksia ei tehdä. Merkittäviä tuhohyönteisiä ei ole, kasvitaudeista sateisina vuosina usein hometaudeista. Pahkahomeriski tulee huomioida viljelykierrossa. Lämpimään ja kosteaan maahan kylvettävä öljyhamppu taimettuu nopeasti ja kukkii noin kuukauden kuluttua kylvöstä. Kasvukauden aikana kasvusto venyy noin 1,5 metrin mittaan.

Öljyhampusta puidaan siemensato. Öljyhamppu valmistuu syyskuun loppupuolella ja sadot vaihtelevat 750 – 1200 kg/ha. Puinti onnistuu tavallisella puimurilla.

Lue lisää öljyhampun tuotannosta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja