Öljypellava on erinomainen viljatilan viljelykierron monipuolistaja

Öljypellavan tärkeitä etuja ovat pienet viljelykustannukset, hyvä kannattavuus ja varma kysyntä.

Öljypellavan tärkeä etu ovat pienet viljelykustannukset ja hyvä kannattavuus. Sen viljely onnistuu tavallisilla kasvinviljelytilan työkoneilla, ja viljelykustannukset ovat pienemmät kuin viljoilla. Kasvinsuojelutoimenpiteistä vain rikkatorjunta kuuluu öljypellavan tavanomaiseen tuotantoon.

Öljypellava sopii erinomaisesti viljelykierron monipuolistajiksi. Kaikki viljat sopivat hyvin pellavan esikasviksi ja vastavuoroisesti viljat hyötyvät edellisvuoden pellavan viljelystä. Myös nurmet ovat hyviä esikasveja öljypallavalle.

Pellava sopii hyvin I ja II viljelyvyöhykkeille, mutta sitä viljellään menestyksekkäästi myös Etelä-Pohjanmaalla viljelyvyöhykkeellä III. Matalajuurisena ja vaatimattomana kasvina öljypellava menestyy parhaiten hikevillä hieta- ja savimailla.

Öljypellavalla on myös varma kysyntä, sillä kaikki sopimusviljelty öljypellava ostetaan elintarvikkeiden ja rehujen jalostukseen. Viljelyyn liittyvät asiat ja hinta sovitaan jo keväällä sopimusta tehdessä. Riskiä hinnan vaihteluille myöhemmin kasvukaudella ei ole.

Öljypellavan viljelyalaa pyritään kasvattamaan ja uusia sopimuksia tehdään vielä vuodelle 2021, mutta kylvösiemenen saannin varmistamiseksi kannattaa olla pian yhteydessä jalostajiin. Öljypellavaa jalostavat yritykset, Elixi Oil Oy Somerolla ja Linseed Oy Kauhajoella, valmistavat siemenistä terveellisiä elintarvikkeita ja luontaistuotteita, joiden kysyntä on kasvanut. Öljypellavaa jalostavista yrityksistä saa lisätietoa sopimusviljelystä.

Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR on koonnut Öljypellavan viljelyoppaan, josta löytyvät hyväksi koetut viljelyohjeet ja niksit. Lisätietoa öljypellavasta löytyy täältä.

Lähde. Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja