Olet täällä

Gumborotauti

Tautikortiston sisällysluetteloon

 

Tavallisin ikä sairastuessa: 3 viikkoa - 6 viikkoa

Aiheuttaja: Virus

Esiintyminen: Virusta Suomessa jatkuvasti. Oireita aiheuttavaa Gumboro-tautia ei ole todettu vuoden 1993 jälkeen. Esiintyy oireettomana tälläkin hetkellä ja voi aiheuttaa lievää kuolleisuuden nousua ja lauman epätasaisuutta.

Taudin kehittyminen: Tartunta tapahtuu kasvattamossa.

Oireet: Tauti puhkeaa yleensä 3-6 viikon iässä. Poikaset kyhjöttävät pörröisinä paikallaan. Pehku kastuu, koska poikasilla on usein valkoinen vetinen ripuli. Poikaset voivat nokkia peräpäätään. Kuolleisuus nousee yleensä nopeasti ja huippu kestää 3-5 vuorokautta. Kuolleisuus vaihtelee lievästä voimakkasti kohonneeseen, ja voi olla jopa 50%.

Leviäminen: Ulosteen välityksellä linnusta toiseen. Virus säilyy hyvin lintujen ympäristössä ja voi levitä ihmisen, laatikoiden työvälineiden jne. mukana. Ei tartu munan välityksellä emosta poikaseen.

Diagnoosi: Kuolleiden tai lopetettujen sairaiden poikasten tutkiminen. Vasta-ainemääritykset verinäytteistä noin 3 viikon kuluttua tartunnasta. Verinäytteet otetaan usein teuraslinjalla.

Ennaltaehkäisy: Hyvä kasvattamohygienia. Vierailijoiden pääsy kasvattamoon estettävä. Vaihtovaatteet ja -kengät kasvattamossa. Rokotusvaihtoehtoja on useita. Emot voidaan rokottaa, jolloin suojaavia vasta-aineita siirtyy munan välityksellä poikasille. Suoja voi kestää jopa 5 viikon ikään saakka. Broilerit voidaan rokottaa myös kasvattamossa, mikä on suositeltavaa silloin kun tautia esiintyy runsaasti tai kun samalla tilalla on jatkuvasti tautia. Elävä rokote annetaan juomavedessä kasvatuskaudella. Tapettu rokote annetaan injektiona yleensä emokanoille ennen muninnan alkua.

Hoito: Ei hoitoa.

Samankaltaista sisältöä