Olet täällä

Wuxal CoMo Ekstra 15 – uutuus herneen peittaamiseen

Wuxal CoMo Ekstra 15 – uutuus herneen peittaamiseen

Palkokasvit pystyvät sitomaan ilmakehästä typpeä juurinystyröihin Rhizobium bakteerien avulla. Typpireaktiossa on keskeisenä entsyymejä, jotka tarvitsevat molybdeeniä (Mo). Bakteerien elintoiminnot tarvitsevat kobolttia (Co).

Wuxal CoMo valmiste sisältää kobolttia 15 grammaa litrassa ja molybdeeniä 150 grammaa litrassa. Wuxal CoMo:n ansiosta juurinystyrät ovat suurempia ja niitä on enemmän. Tätä kautta herneen juuristo kasvaa paremmin ja taimettuminen vahvistuu. Myös palkojen lukumäärä voi kasvaa ja toisaalta huonojen herneiden (pienikokoisten tai abortoituneiden) lukumäärä paloissa vähentyä.

CoMo-peitatulla herneellä on tehty koeruutu- ja viljelijäkokeita jo usean vuoden ajan. Multamailla on saatu virallisissa kokeissa noin 10 % sadonlisä, mutta savimaalla potentiaali korkeampiin sadonlisiin on olemassa. Käytännön viljelyksiltä on saatu parhaimmillaan jopa noin tuhannen kilon sadonlisä hehtaaria kohti.

Valmisteen formulaatio on nestemäinen ja ravinteista koboltti on EDTA kelaattimuodossa. Käyttömäärä 1 ml/kg, joten 250 kg/ha kylvömäärällä valmistetta kuluu 250 milliä hehtaaria kohden. Herne käsitellään Wuxal CoMo:lla normaalilla nestemäisten peittausaineiden peittaamiseen soveltuvalla kalustolla. Herneen käsittelyssä on syytä huomioida, että peittaus tulee suorittaa herneen kannalta mahdollisimman hellävaraisesti. Käytettäessä ruuvia herneiden kuljettamiseen, tulee herneen syöttö ruuviin olla tasainen ja ruuvin pyörimisnopeus ei saa olla liian korkea. Liika nopeus ja ruuvin hakkaava liike voi hajottaa herneitä.

 

Kuvassa vasemmalla Wuxal CoMo-peitattujen herneiden taimettuminen oli voimakkaampaa kuin oikealla olevien peittaamattomien herneiden kasvu.

 

 

 

 

Kuvassa kahden alimmaisen hernenäytteen, jotka olivat CoMo:lla peitattuja, juurten kasvu oli parempaa kuin kahden ylimmäisen, peittaamattoman hernenäytteen. CoMo-peitatuissa herneissä juurinystyrät kasvoivat myös paremmin ja herneiden varret olivat paksumpia ja voimakkaampia.

 

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä