Älä myöhästy herneen rikkatorjunnasta!

Viime aikojen lämpöaallon ansiosta aikaisimpien herneiden rikkatorjunta alkaa olla ajankohtaista.

Kylmän jakson jälkeen säätyyppi on muuttunut ja Etelä-Suomessa varhaisimmin kylvetyt herneet kasvavat nyt kovaa vauhtia. Ne alkavatkin olla nyt siinä vaiheessa, että rikkatorjunnan aika on käsillä. Viimeistään nyt kannattaa tarkistaa, mikä on omien lohkojen rikkakasvitilanne ja valmistautua torjumaan ne juuri oikealla hetkellä.

Oheisista kuvista näkyy tilanne Inkoossa 26.5. Leveälehtiset rikat ovat pääsääntöisesti sirkka- tai 2-lehti-vaiheessa ja suurimmissa on jo neljä varsinaista lehteä. Herneetkin ovat pääsääntöisesti 2-3 -lehtivaiheessa. Tämä on sopiva hetki rikantorjuntaan.

Leveälehtisten rikkojen torjuntaan yksi erittäin varteenotettava vaihtoehto on tankkiseos 0,5 kg/ha Lentagran WP + 0,5 l/ha Fenix.

Paras torjuntatulos saavutetaan, kun ruiskutus tehdään kasvuston ollessa kuiva ja lämpötila on yli 10 astetta. Sopivin ruiskutusaika on aamulla, koska valo parantaa rikkakasvitehoja entisestään.

Lentagran WP on pakattu vesiliukopussiin (huom. sisäpussi, ei paperinen ulkopussi), joka hajoaa ruiskun säiliössä joutuessaan kosketukseen veden kanssa. Parhaiten pussi liukenee, kun ruiskutusvesi on vähintään 15-20 °C ja tuotepakkaus on vähintään 15 °C.

Jos uusia rikkakasveja taimettuu ensimmäisen ruiskutuksen jälkeen, 0,5 kg/ha Lentagrania 7-10 päivää ensimmäisestä ruiskutuksesta on hyvä ratkaisu. Esimerkiksi multavilla mailla pillikkeet taimettuvat pitkän ajan ja erityisesti silloin toinen ruiskutus voi tulla tarpeen.

Toisessa kuvassa näkyy myös paljon kylänurmikkaa. Sen saa tehokkaasti torjuttua Select Plus-valmisteella vielä vähän myöhemmässäkin vaiheessa. Suositus on jättää 7 päivän väli leveälehtisten ruiskutuksen jälkeen ennen kuin Select Plussaa käytetään.

Herneellä hyväksytty käyttömäärä on 1,0 l/ha ja sillä saadaan samalla torjuttua myös hukkakaura ja muut yksivuotiset heinämäiset rikkakasvit. Tuoreena korjattavalle herneelle Select Plussan käyttö ei kuitenkaan ole sallittua.

Lisätietoja Lentagranista löytyy täältä ja Nordisk Alkalin nettisivuilta. Lisätietoja Select Plussasta löytyy Nordisk Alkalin nettisivuilta.

Lentagran WP ja Select Plus ovat saatavilla Hankkijan, Lantmännen Agron ja Viljelijän Bernerin valikoimista.

Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja