Olet täällä

Hernekääriäisen torjunta-aika käsillä

Hernekääriäisen feromonipyydys  ja saalista (Kuva: Erja Huusela) Hernekääriäisen lentohuippu on alkanut ja monin paikoin torjuntakynnys on jo ylittynyt. Kääriäisen torjuntatarve ja -ajankohta määräytyvät lohkokohtaisesti feromonipyydystarkkailun ja herneen käyttötarkoituksen perusteella.

Torjuntakynnys kuivaherneellä on vähintään 10 kääriäistä ja tuoreherneellä enemmän kuin 3 kääriäistä pyydyksessä kahtena perättäisenä tarkastuskertana.

 

Hernekääriäisen toukka ja vioitusta (Kuva: Erja Huusela) (Kuva suurenee klikkaamalla.)Torjunta kohdistetaan kuoriutuviin toukkiin aikuisten esiintymishuipun ja lämpösumman perusteella. Suositeltu torjunta-ajankohta on noin 8-12 vrk:n kuluttua torjuntakynnyksen ylittymisestä, kun +10 asteen ylittävää lämpösummaa on torjuntakynnyksen ylittymisestä kertynyt yli 80 astetta.  Helteisellä säällä vaadittava lämpösumma kertyy jo viikossa. Torjuntaa ei kannata tehdä ennen kasvuston kukintaa. Kukkivan hernekasvuston pyretroidikäsittely on sallittua vain mehiläisten lentoajan ulkopuolella, klo 22-06 välisenä aikana.

 

Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke) Maatalousinfo

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä