Olet täällä

Jalkaviat

Tautikortiston sisällysluetteloon

 

Aiheuttaja: Monet eri tekijät, mm. vitamiinien, hivenaineiden tai mineraalien puutokset. Nopea kasvu ja lihaksikkuus. Perimä. Eläintiheys, liikunta. Spontaanit kehityshäiriöt, joiden syy tuntematon. Bakteeritartunnat. Mykoplasmoosi.

Esiintyminen: Yleisiä kalkkunoilla. Liikuntavaikeudet ilmenevät usein 8-15 viikon iässä.Lähes jokaisessa laumassa on pieni määrä jalkavikaisia kalkkunoita. Silloin tällöin jalkavikaisten määrä lisääntyy, mutta harvoin ylittää 5%. Puutostautien yhteydessä jopa 30% laumasta voi oireilla.

Taudin kehittyminen: Kehittyy kasvattamossa. Jalkavikojen kehittyminen liittyy yleensä nopeaan kasvuun. Luun kasvu muuttuu epänormaaliksi yleensä jo viikon iässä, mutta ilmenee vasta myöhemmin jalkavikana. Nopea kasvu johtaa spontaanien kasvuhäiriöiden kehittymiseen. Puutostaudit kehittyvät silloin, kun rehusta puuttuu tärkeä ravintoaine tai kun ravintoaineen hyväksikäyttö estyy.

Oireet: Liikkuminen vaikeutuu, minkä seurauksena painonkehitys pysähtyy. Luut voivat turvota, vääntyä, taipuu, kiertyä tai murtua.

Leviäminen: Ei ole yleensä tarttuva tauti. Poikkeus bakteeritartunnat.

Diagnoosi: Lopetettujen sairaiden lintujen tutkiminen. Monien jalkavikojen tarkkaa syytä ei tunneta.

Ennaltaehkäisy: Kasvunopeuden hidastaminen. Oikean tyyppinen ja hyvänlaatuinen rehu. M.meleagridis-tartunnan ennaltaehkäisy.

Hoito: Vitamiinien, hivenaineiden ja mineraalien annostelu puutostaudeissa. Muuten ei hoitoa.