Olet täällä

Siipikarjan ulkonapitokielto voimaan tänään 8. helmikuuta

Jo useana keväänä määrätty siipikarjan ulkonapitokielto tulee tänä vuonna voimaan 8. helmikuuta ja se on voimassa 31.5. asti.

Korkeapatogeeninen lintuinfluenssa leviää nyt kahta aikaisempaa vuotta voimakkaammin Euroopan alueella. Suurin osa tapauksista on luonnonvaraisilla linnuilla, mutta myös siipikarjaa on sairastunut. Koska korkeapatogeenisen lintuinfluenssan vaara on kasvanut, on syytä aikaistaa siipikarjan keväistä ulkonapitokieltoa kuukaudella tavanomaisesta.

Kielto koskee sekä kaupallista toimintaa (myös luonnonmukaista tuotantoa) että harrastesiipikarjan ja muiden lintujen pitoa, myös esimerkiksi kotieläinpihoja.

Linnut tulee pitää joko sisätiloissa tai niiden ulkoilualue tulee kauttaaltaan aidata ja kattaa esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla (silmäkoko enintään 25 mm) tai muulla vastaavalla tavalla (esimerkiksi kiinteä katto) siten, että luonnonvaraiset vesi- ja petolinnut eivät pääse kosketuksiin ulkotarhassa pidettävien lintujen kanssa. Sen, joka pitää siipikarjaa tai muita lintuja ulkona 8.2. - 31.5. välisenä aikana, on tehtävä kunnaneläinlääkärille ennakolta ilmoitus siipikarjan ulkonapidosta. Ilmoitus tulee tehdä kirjallisena.

Siipikarjan keväinen ulkonapitokielto on ollut Suomessa voimassa vuoden 2006 Euroopan lintuinfluenssaepidemiasta alkaen.

Lue lisää ulkonapitokiellosta Ruokaviraston nettisivuilta.

 

Lähde: Ruokavirasto

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä